EU-parlamentet säger ja till vegoburgare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Europaparlamentet röstade för att vegoburgare ska få kallas vegoburgare även i framtiden. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Europaparlamentet röstade för att vegoburgare ska få kallas vegoburgare även i framtiden. Arkivbild.

Vegoburgare ska få heta vegoburgare även i framtiden.

EU-parlamentet röstade nej till ett namnförbud.

Det omdebatterade förslaget från den franske socialdemokraten Eric Andrieu innebar att vegetariska produkter inte skulle få använda beteckningar som är förknippade med kött, som korv, burgare, schnitzel eller stek. Det har oroat förespråkare för vegetarisk mat.

EU-parlamentet röstade dock nej till förslaget på fredagen. "En seger för det sunda förnuftet, för djuren, klimatet och för konsumenterna", skriver Djurens Rätt i ett pressmeddelande.

Centerpartiets parlamentsledamot Fredrick Federley är också nöjd. Han tycker att förslaget var urbota dumt. Federley hade räknat med att förslaget skulle röstas ned.

Röstsiffrorna blev 284 för förslaget och 379 emot.

– Det är på tok för lite och det är i någon mån skrämmande att det var så nära ändå, säger Federley.

"Helt galet"

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Jytte Guteland tycker också att förslaget var helt galet.

"Vi måste bejaka trender som leder till minskat köttätande för klimatets skull" uppger hon i en skriftlig kommentar.

Även om förslaget hade fått stöd, så skulle EU-parlamentet varit tvunget att också komma överens med EU:s ministerråd.

Den stora Europeiska samlingsorganisationen för bönder Copa Cogeca förespråkar ett namnförbud. Inför EU-parlamentets beslut varnade man för att ett nedröstat förslag skulle "öppna en Pandoras ask". Copa Cogeca anser att det kan leda till marknadsföring som inte har något att göra med produkternas faktiska natur.

Röstade för

Till skillnad från köttprodukter så finns det redan ett förbud mot att förknippa veganska produkter med mejeriprodukter, som exempelvis beteckningen sojamjölk.

EU-parlamentet röstade för att utvidga det förbudet till att även omfatta formuleringar som "används som grädde" eller "alternativ till ost".

EU-parlamentet och EU:s ministerråd, som representerar EU-ländernas regeringar, ska nu förhandla om utvidgning av förbudet när det gäller mejeriprodukter.

– Medlemsstaterna är inte så intresserade av den diskussionen, så det är rätt stor chans att de kommer att fälla förslaget, säger Federley.

Publicerad: