Sverigedemokraterna

Förre SD-kommunalrådet: Fogelklou erkände allt för mig

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Jörgen Fogelklou förnekar bestämt all koppling till kontot ”afghan”.

Nu träder hans tidigare chef fram och hävdar att SD-toppen erkänt för honom.

– Jag ställer upp och vittnar i rättegång om detta om det blir aktuellt, säger Lars Hansson, tidigare kommunalråd och SD:s starke man i Göteborg.

Lars Hansson var fram till 2018 kommunalråd för Sverigedemokraterna i Göteborg och hade Jörgen Fogelklou som sekreterare.

Hansson säger att Fogelklou erkände för honom att han låg bakom ”afghan” – ett Flashback-konto som spridit grov rasism och antisemitism. Erkännandet ska ha ägt rum på Hanssons kontor i stadshuset i Göteborg efter att Fogelklou konfronterades med uppgifterna 2016.

– Han sa ”det är jag som har skrivit men jag kommer att blåneka. Är det någon som kör vidare på detta så kommer jag polisanmäla”, säger Hansson.

Kort efter samtalet skulle de båda åka på Sverigedemokraternas partikongress. Hansson minns att Fogelklou först inte ville åka på grund av de påstådda kopplingarna till kontot.

– Han var knäckt och sa att hans politiska karriär var över, men att han skulle fortsätta neka vad som än händer.

Lars Hansson, tidigare kommunalråd för SD i Göteborg, hävdar att Jörgen Fogelklou erkände för honom att han låg bakom kontot ”afghan”.

Beredd att vittna i domstol

Sverigedemokraterna i Göteborg har skakats av stora konflikter. Efter att ha arbetat nära varandra hamnade Lars Hansson och Jörgen Fogelklou i en infekterad personkonflikt. Hansson uteslöts ur SD 2018, han hävdar att det var efter uppmaning från Fogelklou. Hansson fortsatte som politisk vilde och anmälde Fogelklou för fusk med arbetstider. Den anmälan lades dock ner.

I dag har Hansson lämnat partiet och återgått till sitt tidigare arbete som busschaufför. Fogelklou innehar posten som kommunalråd.

Med tanke på er personkonflikt, varför skulle ditt vittnesmål vara trovärdigt?

– Du får tro på mitt ord. Om någon anmäler honom för hets mot folkgrupp så ställer jag upp som vittne i en rättegång. Då står jag inför ed och kan berätta samma sak, säger Hansson.

Vidtog du några åtgärder efter samtalet?

– Nej, jag tyckte inte att jag behövde göra mer.

Jörgen Fogelklou i talarstolen under Sverigedemokraternas landsdagar i Lund 2015.

Fogelklou: Fullständigt befängt

Du var hans chef och borde väl ha hanterat detta?

– Inte mer än att vi pratade, han och jag. Alla visste om det och var det några som skulle göra något så var det ju ledningen. De är snabba som en kobra på alla personärenden annars, men i just detta fall var de inte det. Jag såg inget behov att göra mer.

Hansson säger att han har sina teorier om varför SD inte agerat. Han nämner att Jörgen Fogelklou och Jimmie Åkesson är mycket goda vänner. Liknande berättelser har källor tidigare uppgett för Aftonbladet.

Fogelklou har tidigare sagt till Aftonbladet att han inte har någon som helst koppling till Flashback-kontot ”afghan”. Han skriver i ett sms att påståendet från Hansson är fullständigt befängt.

”Är det något som är känt så är det att jag inte hade förtroende för Lars”, skriver han.

PODD Så påverkas SD av fallet Fogelklou

Aftonbladet Daily med Olof Svensson, reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tre säkerhetsexperter om kopplingen mellan ”afghan” och Fogelklou

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jörgen Fogelklou

Jimmie Åkesson

Hets mot folkgrupp

Göteborg

Flashback

Rasism