Morgan Johansson: ”Varje fall är ett misslyckande för samhället”

Inte bara Elins familj tycker att det får räcka med våldet mot kvinnorna – på sociala medier har upprop efter upprop startat.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att mycket görs men ännu mer måste till för att stoppa det han anser är ett stort samhällsproblem.

– Vi vill ha en nollvision när det gäller dödligt våld mot kvinnor. Kan vi ha det i trafiken så kan vi ha det i det här, säger han.

Fem kvinnor på tre veckor. Det är en siffra som upprepats många gånger de senaste dagarna.

Fem kvinnor döda, misstänkt mördade av män de har eller har haft en relation med.

Det är inte ett nytt problem, det har förekommit i alla tider, men trots att strålkastarljuset riktas mot ämnet med jämna mellanrum fortsätter kvinnor att dö och barn att förlora sin mamma.

– Jag välkomnar verkligen den stora diskussion som startats om mäns våld mot kvinnor. Det är ett problem som hamnat i skuggan av gängkriminalitet. Det är också en viktig fråga att föra men det dödliga våldet mot kvinnor måste få minst samma fokus, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Ifjol mördades 13 kvinnor av en man de har eller har haft en relation med. Året innan var siffran 16. Året innan dess 22.

Morgan Johansson.
Morgan Johansson.

”Varje fall ett misslyckande”

I många fall hade mordet föregåtts av flera anmälningar, tidigare våld och kontakt med sjukvård och psykiatri. Någonstans i kedjan, eller överallt, har något gått väldigt snett.

– Varje fall är ett misslyckande för samhället. Därför måste man vara beredd att göra vad som krävs för att det inte ska hända igen. Gå igenom, var gick det fel? Uppfattade inte socialtjänsten signalerna? Drev inte rättsväsendet fallet framåt tillräckligt? säger Morgan Johansson.

Långt ifrån alla som utsätts för våld mördas. Men debatten om alla kvinnor och barn som tvingas leva gömda från våldsamma partners visar hur offer ofta får gömma sig medan förövaren går fri.

– Det krävs en kombination av att förstärkta brottsbekämpande insatser och förebyggande insatser. Förra året rekryterade polisen 350 utredare med speciellt fokus på bland annat våld i nära relationer och hedersbrott. Vi har även utökat möjligheten att sätta fotboja på de som fortsätter att förfölja en tidigare partner. Vi har skärpt straffet för mord – när det handlar om den här typen av relationer ska livstids fängelse komma i frågan oftare. Men det räcker inte, mer måste till, säger Morgan Johansson.

Vill ha en nollvision

2019 enades regeringen om en 34-punktsplan för att bekämpa gängkriminaliteten i Sverige där allt fler unga män skjuts varje år. En sådan måste till även för mäns våld mot kvinnor menar Johansson.

– Jag har bett mina tjänstemän att identifiera ytterligare åtgärder som man kan göra. Här kommer framöver en politisk process. Vi vill bjuda in till runda bord-samtal med kvinnoorganisationer men även med myndigheterna. Att börja där för att se vad staten mer behöver göra.

Just nu ligger frågan om ett lagförslag om ett nytt barnfridsbrott på regeringens bord. Lagen innebär att det ska bli straffbart att låta barn uppleva våld mellan närstående, något som Johansson kallar för en milstople precis som kvinnofridslagstiftningen i slutet av 90-talet var.

– Men nu har vi en stor uppgift framför oss. Vi vill ha en nollvision när det gäller dödligt våld mot kvinnor. Kan vi ha det i trafiken så kan vi ha det i det här, säger han.

Vad vill du säga till Sveriges kvinnor som tror att det bara är fina ord ni kommer med nu?

– Jag vill säga att jag välkomnar den här nya diskussionen som vi fått. Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem och det fortsätter att vara det. Samhället ska göra allt det kan för att fortsätta bekämpa det här brottet. Det är en ärligt menad målsättning från oss.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN