Svenskarna i kaosorkanen: ”Vill bara att det ska vara över”

NYHETER

För svenskar på plats i Florida har de senaste dagarna varit en spänd väntan på vilken förödelse orkanen Irma kommer att orsaka.

På Kuba har 5000 turister tvingats evakuera.

Svenska Max Malone sitter på hotell evakuerat från gäster i Miami och Isabelle Granlunds försök att fly stormen lyckades inte.

– Vi har skyddsrum som vi samlas i där vi lägger oss på betonggolvet, säger Max Malone till Aftonbladet TV.

– Nyheterna skrämmer upp en nu vill man bara att det ska vara över, säger Isabelle Granlund.

1 av 3 | Foto: Privat

Många svenskar bor och jobbar i orkandrabbade Florida där Irma nu tilltar i styrka. Key West och Miami är ett populärt resmål för svenskar och rapporterna om personer som på ett eller annat sätt drabbats av den sjunde starkaste orkanen i USA någonsin.

Isabelle Granlund som Aftonbladet rapporterat om under lördagen följde myndigheternas uppmaning och försökte fly norrut. Men orkanen vände norrut till Fort Myers där hon och hennes vänner nu befinner sig. De bedömer det som försent att evakuera nu.

– De jag är hos har en ganska stor villa, både tak och fönster är orkansäkrade och det är väldigt säkert. Vi har köpt vatten och mat och sitter instängda i huset och väntar på att det ska gå över, säger hon till Aftonbladet TV.

Hon följer nyhetsrapporteringen för den senaste utvecklingen kring stormen. Det blåser inte jättemycket i Fort Myers ännu – däremot har vattnet börjat nå gräsmattorna. Myndigheterna varnar för livshotande översvämningar på ett antal ställen i delstaten.

– Ser man ut nu så täcker vattnet gräsmattorna. Nyheterna skrämmer upp en, nu vill man bara att det ska vara över.

Hotellet har evakuerats

Max Malone befinner sig på ett hotell i Miami. Där har skydd satts upp för att blockera vatten från att komma in i hotellbyggnaden.

– Alla gäster har evakuerats men vi har kring 150 byggarbetare och elektriker som kom igår kväll för att hjälpa till när Irma passerat, säger Max Malone.

– Vi har skyddsrum som vi samlas i där vi lägger oss på betonggolvet. Det är det vi kan göra. Jag hoppas att folk inte skadas allvarligt och att det inte blir stora översvämningar, man försöker hålla sig säker och inte gå ut.

ARTIKELN HANDLAR OM