13 miljoner strömlösa i Florida

NYHETER

Trots att Irma var försvagad när hon drog in över Florida, drabbades delstaten ändå hårt av översvämningar, tornados och mycket kraftiga vindar.

För tillfället är 13 miljoner människor strömlösa i Florida. Och det kan ta veckor innan elen är tillbaka.

1 av 10 | Foto: Sean Rayford / GETTY IMAGES
Jacksonville, Florida

När Irma nådde amerikanska fastlandet – vid turistorten Marco Island på Floridas västkust – var det som en kategori 4-orkan, med vindar så starka att de kan slita sönder hus. Sedan har ovädret mattats markant, och nedgraderades på tisdagsmorgonen svensk tid till ett tropiskt lågtryck.

Det innebär vindar på 15 meter i sekunden, skriver orkancentret NHC på sin sajt, men varnar för ”fortsatt tungt regnande över hela sydöstra USA”.

Över 40 döda

Över 40 dödsfall kopplas till ovädret i Karibien och USA, varav sex i Florida, enligt de senaste rapporterna från myndigheterna. En av de döda är en man som fått ström i sig av en nedfallen elledning utanför Orlando.

I South Carolina har ett dödsfall krävts och i Georgia tre, varav en kvinna som dog av ett träd som blåste omkull.

Flera fall av plundring

Miami håller på att hämta sig efter översvämningarna och polisen utreder nu flera fall rörande plundring av affärer. Två personer greps sent i går och delgavs misstanke om plundring.

Samtidigt fortsätter arbetet på de drabbade öarna i Karibien. Frankrike har tidigare skickat personal och förnödenheter till sina territorier. 1 000 personer, bland annat soldater, sjukvårdspersonal och polis, har skickats till öarna St Martin och St Barts för att bistå invånarna i reparationsarbetet.


Så bildas en orkan 01:24

SE OCKSÅ: Meteorologen om orkanernas ökande styrka


LIVE-RAPPORTERING: Senaste nytt om orkanens framfart

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Florida

USA