Hotet inifrån – den växande nazismen

Aftonbladet/SvD granskar: 58 av nazisterna dömda för brott

Expert: ”En våldsrörelse med en våldsideologi”

Av: 

Frida Sundkvist, SvD

Frida Svensson, SvD

Erik Wiman

NYHETER

Aftonbladet/SvD avslöjar i dag identiteten på en rad ledare, aktivister och medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Bilden som träder fram i granskningen visar ett tungt våldskapital:

En majoritet av nazisterna är dömda för brott: våldsamt upplopp, misshandel – och dråp.

På lördag demonstrerar Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Ett stort polisuppbåd och många antifascistiska demonstranter kommer att vara på plats.

NMR:s ledare, Simon Lindberg, kallade nyligen marschen för ”den viktigaste politiska uppvisningen i modern tid”, som ska visa att ”det nordiska folket inte kommer att ge upp sin frihet och överlevnad utan strid”.

Aftonbladet/SvD har kartlagt 84 personer som kan kopplas till NMR - ledare, aktivister, medlemmar. I granskningen ingår också ett antal personer som nu säger sig ha hoppat av. Granskningen ger en bild av vilka det är som kommer att marschera längs Göteborgs gator på lördag:

Våldskapitalet är stort.

Runt två tredjedelar är dömda för brott – 58 av de 84 granskade nazisterna. Brott betyder allt från olovlig körning till dråp.

  • 11 är fällda för hets mot folkgrupp.
  • 27 är dömda för våldsamt upplopp.
  • 20 är dömda för grov misshandel eller misshandel.
  • 25 är dömda för brott mot knivlagen eller vapenbrott.
  • 12 är dömda för skadegörelse.
  • 6 är dömda för narkotikabrott.
  • 1 är dömd för dråp
  • 1 är dömd för försök till dråp
  • 42 är fällda för mer än ett brott.

– Det är en våldsrörelse med en våldsideologi, som drar till sig våldsamma människor, säger Christer Mattsson, forskare och biträdande föreståndare vid Segerstedtinstitutet.

Det vanligaste brottet bland NMR:arna är våldsamt upplopp. Upploppet på Medborgarplatsen i Stockholm den 23 januari 2016, som många av nazisterna dömts för, visar vad som kan hända på lördag i Göteborg. Upploppet föregicks av en icke tillståndsgiven marsch från Östermalm med cirka 40 demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen.

Polis eskorterade demonstranterna till Medborgarplatsen, där sju NMR-anhängare plötsligt radade upp sig med sköldar i händerna mot poliserna. Resten ställde sig bakom i raka led. På given signal gick hela gruppen till attack mot polisen. När upploppet var över hade polisen gripit 38 misstänkta.

Totalt har 27 av de granskade NMR-aktivisterna dömts för våldsamt upplopp.

Nästan lika många – 25 personer – är dömda för brott mot knivlagen eller vapenbrott. De har olagligt burit med sig kniv eller pepparspray på allmän plats. En av de högsta ledarna i NMR, Emil Hagberg, är dömd för brott mot knivlagen två gånger.


LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
”Det är inte skinheads, det är fullblodsnazister”
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”
Hyllade brandbomb – blev brandman


”Omgärdad av hypermaskulinitet”

Det tredje vanligaste brottet är misshandel, som 20 NMR:are är dömda för. De här händelserna kan delas upp i två brottstyper: misshandel av antifascister, och misshandel av vanliga krogbesökare.

Flera av de misshandelsdömda har chefspositioner i NMR:s organisation. Jeff Hede, kampgruppschef i Luleå, är dömd för att ha slagit ett armeringsjärn i huvudet på en person.

Regionledaren i västra Sverige – den så kallade nästeschefen – Jimmy Andersson utsatte medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna för grov misshandel. Kampgruppschefen Fredrik Högberg deltog på ett ”mycket aktivt och brutalt sätt” i misshandeln av en Pride-deltagare.

Nazistforkaren Christer Mattsson säger:
– Det här är en rörelse som är omgärdad av hypermaskulinitet, där kroppen är ett pansar. De kamptränar och mäter sig med varandra.

Våldet drabbar både utomstående och den egna gruppen. Skillnaden är att interna slagsmål inte polisanmäls, enligt Mattsson:
– Det är en miljö med antisociala personligheter, som snabbt blir aggressiva och har svårt med impulskontroll. De spöar upp varandra, och andra, för småsaker.

Ett tydligt exempel är när NMR-aktivisten Viktor Melin, nu dömd för bombattentaten i Göteborg, fick höra av en annan manlig gäst på krogen att han hade ett snyggt skägg. Melin svarade: ”är du bög” och slog till honom i ansiktet.

”Uppbär försörjningsstöd”

Mer än var tionde person – elva av 84 – är dessutom dömd för hets mot folkgrupp. Hitlerhälsningar och ”Heil Hitler”-utrop är vanliga orsaker till domarna. Mer ovanligt är rättsfallet mot Susanne Stenberg, som skrev på sin Facebook-sida 2010 att hon skulle bli ”niggerhunter”och ”leka laserkvinna och skjuta fler invandrare än lasermannen”.

Sex av de 84 nazisterna är dömda för narkotikabrott. Trots att organisationen internt förbjuder bruk av illegala droger.

– Det är inte förvånande. Rörelsen är förlåtande när det gäller nya medlemmars bakgrund. Det är inte konstigt att några har narkotikadomar med sig in i rörelsen, men när du väl är där ska du leva rent, säger Mattsson.

Sex av de 84 nazisterna är kvinnor. Bara två av dem är dömda för brott.
Sex av tio nazister i vår granskning är yngre än 30 år – 49 av 84.
Fyra av tio tjänade mindre än 150 000 kronor 2016.
– Det är inte ovanligt att de uppbär försörjningsstöd eller är arbetslösa. Är du aktiv nazist drar många arbetsgivare öronen åt sig, säger Christer Mattsson, forskare och biträdande föreståndare för Segerstedtinstitutet i Göteborg.


Så ser NMR:s organisation ut

Simon Lindberg är ledare för Nordiska motståndsrörelsen.

Riksrådet består av Lindberg och ytterligare tre män: Emil Hagberg, Fredrik Vejdeland och Pär Öberg.

Under dem finns sju nästeschefer. Varje näste omfattar ett antal län.

Inom varje näste finns ett antal kampgrupper. Varje grupp har ett nummer. Grupp 101 är till exempel den första kampgruppen i näste 1, grupp 102 den andra i näste 1, och så vidare.

(Klicka på kartan för att få mer info om varje näste)

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!


Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hotet inifrån – den växande nazismen

LÄS VIDARE

UNIK DATABAS: Här är NMR:s inre kärna

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet inifrån – den växande nazismen

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Nazism

Brott