Varningen: Allvarligaste läget sedan 7 oktober
Malin Carlsson/TT
Publicerad 2024-07-30
Efter raketattacken som dödade tolv barn i Golanhöjderna i lördags är risken för storkrig i Mellanöstern än en gång akut.
Experter talar om det allvarligaste läget sedan Hamas attack mot Israel i höstas – trots att varken Israel eller Hizbollah egentligen tros vilja ha en fullskalig militär konflikt.
Läget mellan Israel och den Hamasallierade och Iranstödda milisgruppen Hizbollah i Libanon har återigen trappats upp efter att en förmodad Hizbollah-raket dödat minst tolv barn i de av Israel annekterade Golanhöjderna.
– Jag tror att det här är ett jätteallvarligt läge, möjligtvis det allvarligaste sedan 7 oktober, säger Aron Lund, Mellanösternanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
– Allt tyder på att det var en Hizbollah-raket som träffade i Golan, men att det var ett misstag. Och det är det här alla har varit rädda för. Misstaget.
– Nu är mycket upp till Israel hur man väljer att hantera det.
Fria händer
Under söndagen sammanträdde det israeliska säkerhetskabinettet. De fattade då beslut om att ge premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant fria händer att besluta om hur och när Israel ska besvara attacken.
Från de mest hårdföra på ytterkanten i den israeliska regeringen är tonläget högt. Landets utbildningsminister Yoav Kisch skriver på plattformen X att han förväntar sig att regeringen svarar med ”full kraft”, även om det skulle innebära fullskaligt krig.
Den islamistiska rörelsen Hizbollah fungerar som en ”stat i staten” i Libanon och har minst lika mycket militär makt som landets armé och en stark roll i politik och samhällsliv.
Kommer besvara attacken
Bedömare har länge varnat för att Libanon, med Hizbollah i spetsen, skulle kunna vara den krutdurk som får ett storkrig att explodera i regionen. Anders Ekholm, överstelöjtnant och forskare vid Försvarshögskolan, säger att Israel har kapacitet att gå in i Libanon och att man kommer att besvara attacken.
– Men min bedömning är att man inte vill inleda en markoffensiv, säger han.
– Man vill avsluta i Gaza först, för att ha handlingsfrihet med så mycket resurser som möjligt.
Enligt Aron Lund vill inte heller Hizbollah ha ett storkrig i regionen.
– Däremot har de ett intresse av att hålla konflikten vid liv. De vill suga upp Israels resurser för att tvinga fram en vapenvila i Gaza och det är likadant med andra grupper i regionen, som exempelvis Huthirebellerna.
Sedan kriget mellan terrorstämplade Hamas och Israel bröt ut efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober i fjol har beskjutning över den israelisk-libanesiska gränsen skett nästan dagligen.