Växtdroger flödar in – Tullverket kan bara se på
Publicerad 2024-09-08
Odlingslådor för hallucinogena svampar och tonvis med växtdelar som går att droga sig med passerar helt lagligt gränsen till Sverige varje år.
Drogerna säljs öppet på nätet och i butiker och vid gränsen kan Tullverket bara titta på – eftersom produkterna inte är olagliga i formen de levereras.
På bland annat sociala medier gör företag reklam för växter och svampar som ger liknande effekter som illegala droger. I marknadsföringen framhålls att det är helt lagligt för svenska konsumenter att beställa och få in varorna i landet, vilket också stämmer.
Det gäller exempelvis lådor innehållande svampmycel som kan växa till sig och bli svampar som innehåller de hallucinogena ämnena psilocybil eller psilocin.
Okej utan svamp
Om det inte börjat växa några svampar i lådan när den passerar den svenska gränsen har Tullverket ingen laglig rätt att stoppa eller beslagta försändelsen.
– Det är tillåtet att ta in odlingskitet i landet men du får inte odla svampen. Man kan inte säga att det är fritt fram men vi på Tullverket har inga verktyg att stoppa det eftersom det vid importen ännu inte kan klassas som narkotika, säger Jenny Åberg, sakkunnig och kemist på Tullverket.
Däremot är det olagligt att föra in själva svamparna i Sverige, men trots det verkar intresset och försöken ha ökat de senaste åren.
2023 beslagtogs 9,21 kilo narkotikaklassad svamp. Hittills i år har 34,6 kilo tagits i beslag, en ökning med nära 276 procent.
För tvåltillverkning
När det gäller kratom, som marknadsförs och säljs som ingrediens vid tvåltillverkning, så fördes det 2023 in över 40 ton till Sverige. Anledningen till att det säljs som tvålingrediens är just att växten inte är klassad som narkotika men om du använder den och till exempel kokar te på växten, då tillverkar du narkotika.
– Jag har sett väldigt många sidor där man säljer kratom och även tvålkit för tillverkning av tvål, men jag har aldrig sett en kratomtvål. Där kan man ju misstänka att det kanske är en annan användning som är aktuell, säger Jenny Åberg.
Hon säger att Tullverket har informerat ansvariga myndigheter om hålet i lagstiftningen i många år, när det gäller bland annat kratom. Det är Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket som har uppgiften att utreda ämnen för narkotikaklassning. Men än så länge är import av produkten laglig.
Tittat på frågan
Åsa Thornqvist är tillförordnad chef på den enhet på Folkhälsomyndigheten som ansvarar för att till regeringen föreslå substanser som bör narkotikaklassificeras.
Hon bekräftar att det i dag i myndighetens uppdrag inte ingår att föreslå narkotikaklassificering av hela växter, som exempelvis kratom.
– Vi tittar på frågan om vi ska kunna utreda och föreslå narkotikaklassning av växter också, men än så länge gör vi inte det, säger Åsa Thornqvist.