SMHI varnar för storm i väst

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2023-02-16

Storm till havs, samt stormvindar över land. SMHI varnar för rejält blåsigt väder från sydvästra Bohuslän och söderut längs västkusten på fredagen.

Enligt Trafikverket kommer flera tåglinjer att ställas in.

SMHI har utfärdat orange varning för storm ute i Skagerrak och Kattegatt. Men även över land kommer det att blåsa rejält på fredagseftermiddagen och natten mot lördagen.

Orange varning för stormvindar gäller för Nordvästra Skåne, sydvästra Kronoberg, västra Halland och sydvästra Bohuslän.

– Det ser ut att kunna hamna över stormstyrka, med uppemot 30 meter per sekund i byvinden, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Högt vatten

De västliga vindarna som väntas gör att SMHI även utfärdat gula varningar för höga vattenstånd kring exempelvis Öresundsbron och längs Västkusten.

Dessutom ligger gula varningar för mycket hårda vindbyar för resterande Götaland, samt kulingvarning för Vänern och Östersjön.

– Det kan bli rejält blåsigt från fredag kväll och in på natten. Sedan fortsätter det blåsa under lördagen, men då är det mer friska till hårda vindar, säger Moa Hallberg.

Tåg stoppas

Ovädret som väntas dra in på fredagen gör att flera tåglinjer i Skåne kommer att ställas in, rapporterar P4 Malmöhus.

Trafikverket meddelar på sin webbplats att även tåg i Halland och Västra Götaland kommer att ställas in. Stoppen gäller från fredagseftermiddagen och -kvällen fram till omkring lunchtid på lördagen.

Utöver varningarna i söder har SMHI även utfärdat gul varning för snöfall på flera platser. Det gäller bland annat delar av Värmland, Västmanland och Dalarna, samt kustlandet från strax söder om Sunsdvall upp till och med Umeå.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln