Spekulationer frodas om utrikesministers död

Av:  TT-AP

Belarus utrikesminister Vladimir Makej. Arkivbild.
Belarus utrikesminister Vladimir Makej. Arkivbild.

En statsbegravning har hållits för Belarus utrikesminister Vladimir Makej på tisdagen. Orsaken till dödsfallet har inte angetts – och spekulationerna frodas.

Det var i lördags som rapporter kom om att den 64-årige Makej plötsligt och oväntat dött. Det var inte känt om han led av någon allvarlig sjukdom.

Vissa medier har, utan att presentera några bevis, spekulerat i att Makej skulle ha kunnat förgiftas av ryska säkerhetstjänster, som noggrant följt Makejs eventuella försök att förhandla ett närmande till väst.

– Makej har fått ett rykte som rösten i den belarusiska regeringen som är mest pro-väst, så det är inte förvånande att hans död har underblåst många konspirationsteorier, säger Artyom Shraibman, oberoende politisk analytiker.

Utrikesministern var en av president Aleksandr Lukasjenkos mest förtrogna medarbetare i över två decennier. Många analytiker såg Makejs agerande som en del av Lukasjenkos försök att förbättra banden med väst, som efter att han utropat sig till valsegrare efter ett kraftigt ifrågasatt valresultat 2020 varit mycket frostiga.

Belarus relationer med väst försämrades ytterligare av kriget i Ukraina, då landet tillät ryska styrkor att vara baserade där.

Lukasjenko var med på Makejs begravning. Han rörde vid Makejs kista, men gjorde inget offentligt uttalande.

Makej har konstant varit lojal gentemot Lukasjenko, men har samtidigt setts som mer liberal än den belarusiske ledaren.

Publisert: