Våg av protester mot stenhårda coronareglerna

Kina fortsätter med stenhårda restriktioner och en nollcovid-policy.

Men befolkningen är frustrerad och en dödlig brand blev startskottet på den våg av protester som sprider sig över landet.

– Vi vill inte ha pcr-test, vi vill ha frihet! skanderar demonstranterna, skriver TT.

Som enda land i världen fortsätter Kina med hårda coronarestriktioner och en nollcovid-policy där varje smittofall leder till nedstängningar.

Nu har befolkningen tröttnat, och en våg av protester har dragit över landet. I städer som Bejing och Shanghai samlas människor på gator och torg för att visa sitt missnöje med lockdowns och andra restriktioner, skriver Reuters.

Polis och demonstranter i Shanghai under söndagen.
Polis och demonstranter i Shanghai under söndagen.

Polis använder våld och pepparspray

I helgen har demonstrationer även brutit ut på landets universitet. Folkmassan vid Peking University skanderade bland annat: ”Vi vill inte ha pcr-test, vi vill ha frihet!”, skriver TT. Man ska även ha uppmanat president Xi Jinping och hans kommunistparti att avgå.

Vid flera demonstrationer har polisen slagit till och med våld och pepparspray försöka stoppa människor från att delta.

Stora protester på öpppen gata är mycket ovanliga i diktaturen Kina, och detta är första gången det bryter ut sedan Xi Jinping kom till makten för tio år sedan.

Polis spärrar av plats där protester har pågått under söndagen.
Polis spärrar av plats där protester har pågått under söndagen.

Lägenhetsbrand utlösande faktor

Vågen av protester startade efter en lägenhetsbrand i staden Ürümqi i provinsen Xinjiang på torsdagen, där tio personer dog. Filmer från händelsen spreds på sociala medier och det kom anklagelser om att den höga dödssiffran berodde på den pågående lockdownen.

På lördagen höll kommunanställda i Ürümqi en presskonferens där de avfärdade att restriktionerna skulle ha påverkat räddningsarbetet.

Ürümqis invånare har varit med om några av landets längsta lockdowns, och varit hindrade från att lämna sina hem i så lång tid som 100 dagar.

Publisert:

LÄS VIDARE