Johan attackerades av björn – räddades av hunden Gordon

Hunden Gordon.
Hunden Gordon.

Johans skogspromenad höll på att kosta honom livet när han plötsligt stod öga mot öga med en ilsken och nyvaken björn.

När den gick till attack var Johan övertygad om att hans sista stund var kommen – tills hunden Gordon kom till undsättning.

– Han räddade mitt liv. Jag hade inte levt om det inte vore för hunden, säger Johan.

Det var i skogen i Sanda – mellan Stockholms och Uppsala län – som jägaren Johan, 52, mötte den ilskna björnen, något Norrtelje tidning var först att rapportera om.

Johan var på promenad genom sitt jaktlags marker för att fylla på foderspridare och träna upp sin jakthund Gordon, 4, när hunden började varna för ett närliggande spår.

– Vi stod tysta ett tag. Jag trodde att det var ett vildsvin, men så vänder vi oss om och där står en stor björn, säger Johan.

Gordon kom till undsättning

Johan visar upp sin skadade hand.
Johan visar upp sin skadade hand.

Sedan gick det snabbt. Björnen ställde sig upp på bakbenen – och anföll Johan.

– Den knuffar mig i bröstet och jag faller till marken. Av reflex drog jag upp högerhanden för att skydda mig och då bet björnen tag. Han släppte inte.

Johan berättar att han trodde att hans sista stund var kommen.

– Jag låg på bössan så jag fick inte upp den. Kniven kom jag inte heller åt för den hade jag på högersidan och högerhanden satt ju i munnen på björnen.

Men Gordon, som är av rasen gonczy polski, kom då till undsättning för husse.

– Gordon skällde. Oj, vad han skällde. Han skällde så högt att björnen måste ha bli paff för björnen släppte taget om handen. Och då hoppar Gordon emellan mig och björnen och jagar i vägen björnen. Det var makalöst.

Sedan larmade Johan själv SOS, som skickade en ambulans till en väg i närheten av skogen.

– Jag fick gå ett bra tag innan jag kom fram till ambulansen. När jag såg den förstod jag att jag skulle överleva. Det kändes fantastiskt, säger Johan.

Kvar på sjukhuset i en vecka

Hjältehunden Gordon.
Hjältehunden Gordon.

Sedan attacken har Johan redan hunnit opererat sig en gång och är nu inbokad för ytterligare en operation på tisdagen.

– Läkarna får inte ordning på infektionerna. Björnar har riktigt mycket skit i sina bett och jag behöver mycket antibiotika. Jag blir nog kvar på sjukhuset i minst en vecka.

Johan berättar att han är osäker på om han vill återvända till skogen efter att han tillfrisknat.

– Jag vet inte om jag vill fortsätta jaga. Det varierar från dag till dag. Nu går jag i tankarna att jag kanske borde gå samma promenad så fort jag blivit frisk för att bearbeta händelsen, säger han.

Johan berättar även att attacken gett honom nya insikter.

– Människan är väldigt sårbar i skogen. Jag och Gordon var i björnens revir. Vi väckte björnen ur sitt ide. Allt gick så snabbt och det är så det funkar i skogen, säger Johan.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN