Rättegång mot ordningsvakter inleds efter 47-årige Juhas död

Publicerad 2023-05-09

Två ordningsvakter står åtalade för att ha kvävt Juha Hynninen, 47, till döds i Stockholm.

Det flera minuter långa förloppet fångades på film.

Nu inleds rättegången mot dem.

Vid 01.32 den 31 juli i fjol gick 47-åriga Juha Hynninen, tillsammans med en man och en kvinna, in på Rådmansgatans tunnelbanestation i centrala Stockholm. Enligt polisen var han ”påtagligt påverkad av någonting”.

När sällskapet gått ner till perrongen händer något, och Juha knuffar eller slår kvinnan, som faller hårt till marken. En minut senare filmar övervakningskameran hur Juha slår en okänd man ”oprovocerat i ansiktet”.

Kort därefter kommer en manlig och en kvinnlig ordningsvakt, 30 och 24 år gamla, som sett delar av tumultet. Båda drar sina batonger och börjar slå mot Juhas ben för att få kontroll på honom.

Bilderna visar hur den manliga vakten tar en grepp om Juhas hals och svingar honom bakåt. Båda ordningsvakterna sätter sig sedan över honom.

Några minuter senare är Juha Hynninen död.

Juha attackerar en man på perrongen.

”Kom inte till jobbet för att döda”

Ett flertal vittnen var på plats och flera av dem filmade ingripandet. En film visar hur den kvinnliga ordningsvakten sätter sig på Juhas rygg, medan den manliga ordningsvakten håller ett grepp runt Juhas överkropp.

– Jag tänkte att det var en ”nu eller aldrig-grej”, säger den manliga ordningsvakten i förhör, och fortsätter:

– Antingen låter man honom fortsätta slå och knuffa folk, de kan puttas ner på spåret. Jag tänkte att jag ska ta min chans att hoppa på honom, jag visste att andra patruller var på väg så någon behövde hålla fast honom. Jag kom inte till jobbet för att döda någon.

Mannen flyttar sedan greppet till Juhas hals, medan kvinnan trycker sin underarm mot Juhas huvud.

Kontrollerade inte andning

Efter ungefär 47 sekunder in i filmen kan man se hur Juha Hynninens hy skiftar färg och sedan blir han blå.

När ytterligare några sekunder gått släpper vakterna greppet om honom och de reser sig upp. Juha ligger då kvar, orörlig på marken. Samtidigt sätter ordningsvakterna handfängsel på honom, utan att kontrollera om han andas.

– När vi märker att han inte gör motstånd längre så släpper vi strypgreppet, och då fängslar vi honom för vi tänker att om han vaknar till så kommer vi ha problem igen, säger den kvinnliga ordningsvakten i ett förhör.

Fler ordningsvakter ansluter till platsen och efter några minuter påbörjas livräddande åtgärder. Vid det laget är det försent.

– Jag tyckte att han andades hela tiden och att jag hade koll. Jag vet inte när han slutade andas, det var kollegorna som kom till platsen som uppmärksammade det, säger den kvinnliga ordningsvakten.

Juha blev 47 år gammal.

Nu inleds rättegången

I dag inleds rättegången mot ordningsvakterna. Båda står åtalade för grovt vållande till annans död.

I åtalet skriver åklagare att de misstänks för att tillsammans och i samförstånd ha orsakat Juha Hynninens död genom att
tillsammans och i samförstånd ta strypgrepp, hålla kvar detta, och samtidigt ligga och sitta på Juha Hynninens
överkropp då han låg på mage.

Båda ordningsvakterna nekar till brott.

Följ ämnen i artikeln