Premiärminister chockad av borgmästarattack

TT-AFP

Publicerad 2023-07-02

Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne fördömer attacken mot en lokal borgmästares hem i Paris och kallar händelsen för ”särskilt chockerande”.

Den femte natten av upplopp i Frankrike beskrivs som relativt lugn i jämförelse med de tidigare nätterna. Élisabeth Borne uttrycker samma sak:

– Situationen var mycket lugnare, sade hon till reportrar i L'Hay-les-Roses i södra Paris på söndagen.

– Men en handling av det slag som vi såg här i morse är särskilt chockerande. Vi kommer inte låta något våld passera ostraffat.

Under natten kördes en bil in i L'Haÿ-les-Roses borgmästare Vincent Jeanbruns hem. Bilen stacks sedan i brand.

Borgmästaren själv var på jobbet, men hemma fanns hans fru och två barn som ska ha skadats när de flydde platsen.

Händelsen utreds som mordförsök.

Scholz följer ”med oro”

I Tyskland följer förbundskansler Olaf Scholz våldsamheterna i Frankrike ”med oro”, säger han i en intervju med public service-bolaget ARD.

Han säger att Frankrike är ett ”vänligt grannland” och att Paris och Berlin tillsammans ”ser till att den Europeiska unionen, som är så viktig för vår gemensamma framtid, fungerar bra”, säger han.

– Det är därför vi ser på upploppen med oro. Jag hoppas verkligen, och är verkligen övertygad om, att den franske presidenten kommer att hitta sätt att se till att den här situationen snabbt förbättras.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade i lördags att söndagens statsbesök till Tyskland ställs in på grund av situationen på hemmaplan.

Besöket var tänkt att blåsa nytt liv i de två ländernas relation och skulle ha markerat det första statsbesöket av en fransk president i Tyskland sedan 2000, då Jacques Chirac reste till Berlin.

Avstämningsmöte

Oroligheterna i Frankrike inleddes till följd av att en17-årig pojke, som stoppades av två trafikpoliser, i tisdags sköts till döds. Polisen gav i ett första skede en falsk bild av hur det hela hade gått till.

President Macron har sammankallat flera ministrar till ett ”avstämningsmöte” angående våldsamheterna senare under söndagskvällen, enligt franska medier.

I mötet ska bland annat Élisabeth Borne och inrikesminister Gérald Darmanin delta.

ANNONS