Lega kan bryta med Berlusconi

Foto: Ettore Ferrari/Ansa via AP/TT
Legas partiledare Matteo Salvini, som också är vice premiärminister, och Silvio Berlusconi. Arkivbild från maj förra året.

avTT

NYHETER

Det italienska regeringspartiet Lega överväger att sluta samarbeta med den skandalomsusade tidigare premiärministern Silvio Berlusconi och hans parti Forza Italia.

Främlingsfientliga Lega har samarbetat med Forza Italia i olika former, inklusive i regeringsställning, sedan mitten av 90-talet (då partiet ännu hette Lega Nord).

Inför valet förra våren samarbetade Lega med Forza Italia och nationalistiska Italiens bröder, men efter utdragna förhandlingar satte sig partiet i en kompromissregering med Femstjärnerörelsen (M5S), utan sina allierade.

– Om vi skulle rösta igen i år. . . så vet jag inte om det vore möjligt att ställa upp igen i en mitten-höger-allians, säger Riccardo Molinari, Legas gruppledare i parlamentet.

Molinari tror inte att ett nyval är nära förestående, men enligt honom kommer Legas maktanspråk i det sköra regeringssamarbetet att växa om partiet går framåt i EU-valet. Det senaste året har Legas stöd mer än fördubblats i opinionsmätningarna, medan M5S har tappat stort.