Sjukhuset: Vi stoppar inte kejsarsnitt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Danderyds sjukhus stoppar inte kejsarsnitten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Danderyds sjukhus stoppar inte kejsarsnitten. Arkivbild.

Danderyds sjukhus stoppar inte icke akuta kejsarsnitt. Det meddelar sjukhuset i ett pressmeddelande.

– Det är ett missförstånd. Vi utför självklart planerade kejsarsnitt, säger Maria Sjöstrand, överläkare vid Danderyds sjukhus.

Gravida kvinnor som ska föda i Region Stockholm kan få kejsarsnitt på samma villkor som innan coronapandemin. Och Danderyds sjukhus norr om Stockholm är inte ett undantag, det meddelar sjukhuset i ett pressmeddelande.

Tidigare under måndagen rapporterades det att blivande mammor som skulle föda på sjukhuset kunde tvingas till vaginal förlossning i betydligt större utsträckning än tidigare. Men det stämmer inte, enligt sjukhuset.

– Det är ett missförstånd. Vi utför självklart planerade kejsarsnitt, säger Maria Sjöstrand på överläkare på Kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus.

TT: Har ni nekat någon kejsarsnitt?

– Så är det alltid, oavsett om det är en pandemi eller inte. Men om man uppfyller kraven för ett kejsarsnitt så får man det, säger Maria Sjöstrand.

"Fortsätter att erbjuda kejsarsnitt"

Danderyds sjukhus säger att det inte kommit några nya direktiv från Region Stockholm angående kejsarsnitt. Det senaste beslutet gällande kejsarsnitt kom den 27 mars.

I beslutet står att planerade kejsarsnitt av humanitära skäl sker i mån av tillgång till de resurser som krävs, enligt sjukhuset.

– Vi har inte fått några indikationer på att ytterligare åtstramningar kan komma att bli aktuella och vi räknar därför med att kunna fortsätta erbjuda kejsarsnitt i samma omfattning framöver, säger Maria Sjöstrand.

"Inga nya beslut"

Karin Pettersson är överläkare och sektionschef för förlossningsvården vid Karolinska sjukhuset. Hon är också rådgivande till Region Stockholm när det gäller förlossningsvården och menar att det inte kommit nya direktiv från regionen.

– Det har inte tagits några nya beslut kring förlossningsvården eller kejsarsnitt. Enligt de direktiv som kom för en månad sedan gör sjukhusen alltid enskilda bedömningar, säger hon.

Karin Pettersson säger att det inte heller förekommer att andra sjukhus i regionen stoppar kejsarsnitt.

– Det har inte tagits något beslut från regionen om att stoppa planerade kejsarsnitt, säger hon.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om var beslutet om kejsarsnitt gäller.

Publicerad:

LÄS VIDARE