Utpekade islamister åtalas för misskötsamhet

Av:  Marc Skogelin/TT

Personerna som åtalas togs i förvar våren 2019 med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll, då de bedömdes som säkerhetshot av Säkerhetspolisen. Arkivbild.
Personerna som åtalas togs i förvar våren 2019 med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll, då de bedömdes som säkerhetshot av Säkerhetspolisen. Arkivbild.

Två av de sex radikala islamister som av regeringen har bedömts som säkerhetshot mot Sverige åtalas för att ha misskött sin anmälningsplikt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

De båda personerna, en känd imam och son, togs i förvar våren 2019 med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll, då de bedömdes som säkerhetshot av Säkerhetspolisen.

Det finns utvisningsbeslut mot männen, men då de bedöms vara hotade i sina hemländer kan inte utvisningarna verkställas. Därför släpptes de i stället ur förvar i november 2019 med anmälningsplikt.

Imamen som nu åtalas ska ha anmält sig fel tid hos polisen vid två tillfällen.

– Han har vid ett tillfälle råkat inställa sig cirka en timme för tidigt, och vid ett annat tillfälle så påstår åklagaren att han har inställt sig cirka en halvtimme för sent, säger mannens advokat Alparslan Tügel till Ekot.

Också imamens son ska ha misskött sig vid två tillfällen. Båda förnekar brott och menar att de inte haft uppsåt att bryta mot anmälningsplikten.

Åklagare Hans Ihrman säger att även misstag kan utgöra brott.

– Om man kommer för tidigt eller för sent så har man inte tagit anmälningsplikten på tillräckligt stort allvar, och man har i vart fall visat en likgiltighet inför allvaret. Då har man ett uppsåt menar jag, säger han till radion.

Publisert:

LÄS VIDARE