”Det finns ingen jag haft så roligt tillsammans med”

Kristina Lugn sörjs i Kultursverige.

Regissören Staffan Westerberg, 85, minns ett geni och en vän med stor humor.

– Vår tid på Brunnsgatan var den roligaste jag haft i mitt yrkesliv, säger han.

Kristina Lugn tog över som konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra efter Allan Edwall 1997. Hon var med och drev teatern fram till 2011 och längs den resan jobbade hon nära bland annat Staffan Westerberg.

Efter beskedet om hennes död sörjer han nu en god vän och lysande dramatiker och poet.

— Jag fick precis höra det av en god vän, det gör mig mycket ledsen. Det var den roligaste tiden i mitt yrkesliv, den jag hade med henne på Brunnsgatan. Tack vare henne blev det en fantastisk tid, säger han.

Regissören och manusförfattaren minns framför allt Lugns humor.

– Därför känns det ännu mer sorgligt, det finns inga roliga människor kvar, säger Westerberg.

”Finns ingen som Kristina”

Att beskriva hennes skrivande låter sig knappt göras, menar han.

– Hon var ett geni. Det var fantastiskt, det går knappt att förklara. En ofattbar människa som jag är stolt över att ha lärt känna. Det tomrummet går inte att fylla, det finns ingen som Kristina, säger Westerberg.

Staffan Westerberg och Kristina Lugn inför pjäsen ”Våra Bottennapp” på Teater Brunnsgatan Fyra.
Staffan Westerberg och Kristina Lugn inför pjäsen ”Våra Bottennapp” på Teater Brunnsgatan Fyra.

Akademiledamoten Per Wästberg brevväxlade med Kristina Lugn dagligen.

– Hon var ett snille på drift och på vift. Sådär planlöst irrande i språket och i verkligheten. Jag kommer att minnas att jag frågade henne varje torsdagsmöte vad som har inträffat, vilken katastrof hon varit med om. Hon hade blivit rånad på en bro i Gamla stan, tappat sin nyckel, fastnat i en hiss. Hon var så disträ och glömde saker och ting. Men hon klarade sig ändå på något sätt. Hon var som ett otröstligt barn som ryckte upp sig och samlade ihop ett stycke verklighet som blev hennes egendom, säger han till TT.

”Ingen kunde göra mig så varm i hjärtat”

Kristina Lugn stod också före detta akademiledamoten Peter Englund nära och var bland annat gudmor till hans dotter Turid.

”Allrakäraste Kristina, ingen annan ledamot kunde göra mig så glad, så upprymd, så konfunderad, så inspirerad, så road, så förbryllad, så upplyft, så varm i hjärtat. Det är ingen jag brukar citera så ofta som du. Ett exempel: ’När vi står på toppen av vår förmåga, hur tar vi oss därifrån?’”, skriver han på Instagram i ett känslosamt inlägg.

Kulturminister Amanda Lind kommenterar Kristina Lugns död på Twitter.

"Nåtts av beskedet att Kristina Lugn gått bort. En stor poet och dramatiker, med ord som nådde in. Otroligt ledsamt att höra, mina tankar är med hennes nära,” skriver hon.

Även statsminister Stefan Löfven framför sina kondoleanser.

"Hon var framstående i sitt författarskap, som poet och dramatiker. Jag tänker på hennes familj och närstående", skriver statsministern i ett uttalande enligt TT.

Publisert: