Grannar rasar mot lyxklinikens corona-tester: ”Inte hört ett ord”

På Camilla Läckberg och Christina Salibas lyxklinik Hedda care corona-testas privatpersoner på löpande band.

Men grannföretagen har inte fått någon information om verksamheten – och bland de anställda i fastigheten är oron för smitta stor.

– Det känns extremt oproffsigt, ju mer jag tänker på det desto argare blir jag, säger en anställd.

289 privatpersoner. Så många hade bara på fredagen en bokad tid på Camilla Läckbergs och Christina Salibas vårdklinik Hedda care på Stureplan i Stockholm för att corona-testas. Testerna, som har fått stark kritik av bland andra socialminister Lena Hallengren (S), ska slå fast om en person har utvecklat antikroppar mot viruset. Enligt företaget innebär ett positivt svar att man inte kan vara smittsam.

I fastigheten på Humlegårdsgatan ligger också flera andra företag med många anställda. Flera av dem är oroliga för en eventuell smittspridning, när 100-tals personer med eventuell covid-19 går in och ut ur byggnaden.

– Det är ett jättetrångt trapphus med bara två hissar. Jag har varit på kontoret den här veckan och det har varit väldigt mycket spring. Hade jag vetat att det var eventuellt sjuka i covid-19 som ville testa sig hade jag inte ens åkt in till kontoret, säger en anställd på ett av företagen, som inte vill uppge sitt namn.

Hedda Cares mottagning i närheten av Stureplan i Stockholm.
Hedda Cares mottagning i närheten av Stureplan i Stockholm.
Hedda Cares ägare avböjer att prata med Aftonbladet om sina tester.
Hedda Cares ägare avböjer att prata med Aftonbladet om sina tester.

”Känns inte genomtänkt”

En person som arbetar på ett annat företag i huset är också kritisk.

– Jag tänker att vi måste minska smittspridningen och jag har förstått att man brukar ha särskilda ingångar för sådana här tester. Det känns olustigt att det är så många som rör sig här som kan vara smittade.

– Det är trånga utrymmen, det känns inte genomtänkt. Man tänker ju att det kan komma smitta på handtag och så vidare, säger personen, som vill vara anonym.

En tredje person, som arbetar på ett annat företag i fastigheten, är starkt kritisk till att de inte har fått någon information om testerna.

– Det hade väl inte varit så svårt att sätta upp en lapp i trapphuset kan jag tycka, säger personen, som vill vara anonym.

”Blev arg”

Samtliga företag Aftonbladet pratat med säger att de inte fått veta någonting om den omfattande testningen. Flera av dem är starkt kritiska både mot Hedda care, men också mot fastighetsägaren Skandia Fastigheter för den bristande informationen.

– Det känns extremt oprofessionellt. Det borde finnas någon form av informationsplikt. Vi andra har varit ovetande om det här och det är vi som möter de här människorna i trapphuset, säger en anställd på ett av företagen.

En av de anställda på ett företag i huset säger att hen fick reda på testerna genom medier.

– När man redan är orolig och försöker undvika smitta får man reda på att de har provtagning i huset. Jag blev uppriktigt sagt arg.

Aftonbladets Natalia Kazmierska var en av 289 personer som testade sig – under samma dag.
Aftonbladets Natalia Kazmierska var en av 289 personer som testade sig – under samma dag.

Har inte fått information

Fastighetsägaren säger att de inte har fått någon information om Hedda cares provtagningar.

– Vi har tagit del av det medier har rapporterat. Det är hyresgästerna som är ansvariga för sin verksamhet, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter.

Han tror inte att testerna innebär en ökad smittrisk.

– Vi utgår ifrån att Hedda care följer regler och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, att det generellt inte är sjuka patienter som går dit, det är folk som vill ha rådgivning och tester.

Men känns det inte viktigt att informera era hyresgäster om att provtagning för en samhällsfarlig sjukdom pågår i fastigheten?

– Samtidigt utgår vi ifrån att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men jag har inte gått i de tankarna specifikt i det här fallet, jag ska ta med mig frågan huruvida vi behöver göra några extra insatser här, säger Markus Pfister.


Aftonbladet har sökt Hedda cares ägare Camilla Läckberg och Christina Saliba samt vd:n Sara Löfström för en kommentar. Ingen har återkommit.

Entreprenören Christina Saliba som också är styrelseordförande för Hedda Care har startat vårdföretaget tillsammans med författaren Camilla Läckberg och läkaren Sara Löfgren.
Entreprenören Christina Saliba som också är styrelseordförande för Hedda Care har startat vårdföretaget tillsammans med författaren Camilla Läckberg och läkaren Sara Löfgren.

PODD Så nedmonterades Sveriges beredskap

Det här avsnittet av Aftonbladet Daily handlar om den svenska beredskapen, och gästas av Eva Leth.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE