Dieter, 21, hittades död på botten av gruvschakt

Ärendet kan öppnas på nytt efter uppgifter om våld

Dieter Aho, 21, försvann efter att ha varit på en fest i Kiruna.

Han hittades död sex veckor senare på ett öde gruvområde men dödsorsaken kunde inte fastställas.

Nya uppgifter gör att polisens Kalla fall-grupp kan öppna ärendet igen 16 år senare, enligt Efterlyst.

Den här tisdagskvällen i mars 2004 var Ditto, som han kallades, på en fest i en lägenhet i Kiruna.

En kvinna som var med lämnade lägenheten vid 23-tiden. Dieter blev då kvar själv med de två andra festdeltagarna, två män i 30-årsåldern. De två hade bjudit på mycket alkohol och när hon gick hade Dieter blivit väldigt full.

Sedan hände något som ledde till att Dieter blev utslängd från festen.

Ingen kom till taxin

Någon beställde också taxi åt honom men enligt chauffören dök aldrig Dieter upp. Och den som svarade i hans mobil var för full för att kunna prata.

En person sågs denna kväll alldeles snöig, uppe på en plogkant, uppenbarligen mycket berusad. Eventuellt var det Dieter och det är i så fall sista iakttagelsen av honom i livet.

Polisen uteslöt visserligen inte brott men inledde ingen förundersökning första dagarna utan gjorde sök av försvunnen person.

Först sex veckor senare, i början av maj, hittades Dieters kropp på isen i botten av dagbrottet vid Haukivaaraa-gruvan i utkanten av Kiruna.

Kroppen låg 20 meter ut från kanten och det fanns inga skador som tydde på att han fallit. Skinnjackan han hade på sig var vänd ut- och in och en av hans skor låg fem meter därifrån.

”Någon har dumpat honom”

Någon dödsorsak kunde inte fastställas. Familjen ifrågasätter att han kunnat gå dit själv, genom oländig terräng, i metertjock snö, i lågskor.

Pappan, Ulf Aho, ser bara en möjlig förklaring - att någon kört dit med skoter och dumpat honom på platsen. Han vädjar till dem som känner till omständigheterna att berätta.

Kvinnan som var med på festen berättar samtidigt för Efterlyst att hon efteråt fått veta att Dieter utsatts för våld i lägenheten. Ingen av de två männen som var där vill uttala sig. En av dem skriver i sms till Efterlyst:

– Men jag kan ju säga att en smäll på käften har då absolut inte orsakat hans död. Han levde ju när han gick från festen.

”Är nya uppgifter”

Mattias Lundmark, kriminalinspektör på Kalla fall i polisregion Nord, säger till Efterlyst att detta är nya uppgifter och att ärendet kan komma att öppnas på nytt.

– Det är just det här att det har förekommit våld på den här festen, som om jag förstår det rätt inte har förekommit tidigare i utredningen. Och så platsen var han hittas och terrängen för att ta sig dit där han hittas. Så ja, det är mycket grejer som gör att man, summa summarum kan vilja titta på det igen.

FOTNOT: Efterlyst sänds i TV3 och Viafree ikväll torsdag kl 20.

Publisert: