Fössta tossdan i mass firas bäst med massipan

Ett ögonblick …

… traditionsexpert Mattias Axelsson, 42, som har bra koll på ”Fössta tossdan i mass”.

– Den har firats sedan 2010, det var då den första Facebookposten om högtiden publicerades och sedan dess har den bara ökat i popularitet.

Hur uppstod den här traditionen?

– Det är något unikt i och med att det är ett initiativ från en privatperson – som fått enormt stor spridning. Många andra högtider och traditioner, som Kladdkakans dag och sånt, ligger företag och affärsintressen bakom. Jag tror att det är en smålänning i Stockholms­exil som startade det här med Fössta tossdan i mass.

 I dag är det smålänningarnas egen ”nationaldag” där det snarare är den småländska dialekten som hyllas. Och självklart firas ”fössta tossdan i mass” med en tårta med ”massipan”. På bild Ingela  Broquist, konditor i Växjö.
I dag är det smålänningarnas egen ”nationaldag” där det snarare är den småländska dialekten som hyllas. Och självklart firas ”fössta tossdan i mass” med en tårta med ”massipan”. På bild Ingela Broquist, konditor i Växjö.
Traditionsexperten Mattias Axelsson, 42.
Traditionsexperten Mattias Axelsson, 42.

Eftersom du inte är smålänning så firar du väl inte smålänningarnas ”nationaldag”?

– Jag är halvsmålänning! Min mamma är från Småland och hon brukar alltid fira på så sätt att hon skickar bilder på när hon och pappa äter marsipantårta, säger han och skrattar högt.  

– Själv kommer jag inte att uppmärksamma det.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag ska bli frisk från min förkylning. Men egentligen önskar jag mig bättre väder: Mer sol.


Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN