Nya primärval i natt – i skuggan av corona

Ohio har ställt in på grund av coronaviruset.

Men Florida, Arizona och Illinois håller primärval i natt som planerat.

Och det är fördel Joe Biden – igen.

Bernie Sanders eller Joe Biden?

Coronaviruset har lamslagit även USA, men kampen om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat fortsätter i natt.

Åtminstone i tre av de fyra delstater som är aktuella. I Florida, Arizona och Illinois hålls primärval som planerat men i Ohio har man skjutit upp valet på grund av coronasmittan.

– Vi ska inte tvinga folk att behöva välja mellan sin hälsa och sina konstitutionella rättigheter och plikter som amerikanska medborgare. När vi ser tillbaka på detta kommer vi vara glada att vi fattade detta beslut, sa Mike DeWine, Ohios guvernör, på en presskonferens i måndags enligt tidningen The Guardian.

I de delstater som ändå genomför sina primärval i natt kommer nya riktlinjer för röstandet att påverka till exempel hur långa köerna får vara, hur städningen ska utföras och var i lokalen röstningen sker.

Under debatten i söndags stod de två kandidaternas podier två meter ifrån varandra. I natt är det dags för tre nya delstater att gå till primärval igen.
Under debatten i söndags stod de två kandidaternas podier två meter ifrån varandra. I natt är det dags för tre nya delstater att gå till primärval igen.

I söndags möttes Joe Biden och Bernie Sanders i en debatt. Även då dominerade förstås frågan om coronaviruset. Bland annat stod deras respektive podier på behörigt avstånd från vandra, två meter för att vara exakt.

Joe Biden pratade om att militären bör sättas in mot viruset.

– Detta är som ett krig, och i ett krig måste man göra det man kan för att ta hand om sitt folk.

Bernie Sanders valde i sin tur att kritisera USA:s nuvarande sjukvårdssystem och ekonomiska strategi. Och givetvis, Trump.

– Det första vi måste göra, vare sig jag är president eller inte, är att få tyst på den nuvarande så fort vi kan, sa Bernie Sanders enligt CNN.

Biden berättade under debatten också att han kommer att välja en kvinna som sin vicepresident, om han skulle vinna valet.

– Det finns en rad kvinnor som är kvalificerade till att bli president i morgon, sa Joe Biden.

Inför de tre primärvalen i natt svensk tid har just Biden ledningen över Bernie Sanders. Biden har hittills skrapat ihop 895 delegatsröster medan Sanders har 745.

Enligt de flesta experter är det dessutom fördel Joe Biden i alla de tre delstaterna som står på spel den här gången.

Publisert:

LÄS VIDARE