HRW: Torterades efter prat med journalister

Av: TT

Publicerad:
Kvinnorättsaktivisten Aziza al-Yousuf är en av de åtalade kvinnorna i rättegången. Arkivbild.
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Kvinnorättsaktivisten Aziza al-Yousuf är en av de åtalade kvinnorna i rättegången. Arkivbild.

Tio saudiska kvinnor har åtalats för att ha hotat rikets säkerhet.

Nu framkommer att deras brott är att de talat med utländska medier, diplomater och människorättsorganisationer, uppger Human Rights Watch.

– Om informationsutbyte med journalister och diplomater om kvinnors rättigheter är olagligt, så borde majoriteten av den saudiska regimen sitta i fängelse, skriver Michael Page, vice chef för HRW i Mellanöstern.

Den politiskt laddade rättegången har ifrågasatts av människorättsorganisationer, bland annat eftersom brottsmisstankarna mot kvinnorna aldrig offentliggjorts. Nu går rättegången in på sin andra vecka.

Greps i fjol

Kvinnorna greps förra året samband med en räd mot aktivister i landet, utan att några specifika brottmisstankar offentliggjordes.

Enligt HRW och Amnesty International har några av kvinnorna utsatts för tortyr och sexuella trakasserier under tiden de varit frihetsberövade.

Tidigare i år hävdade Saudiarabiens allmänna åklagare i ett uttalande att kvinnorna anklagas för "samordnad verksamhet för att underminera säkerheten, stabiliteten och den sociala samstämdheten i kungariket". Men några detaljer om vad kvinnorna faktiskt gjort har aldrig nämnts.

"Förrädare"

Samtidigt har regimstyrda medier i landet beskrivit kvinnorna som förrädare och "ambassadagenter".

Inledningsvis befarade människorättsorganisationer att den rättsliga prövningen mot kvinnorna skulle ske i en terrordomstol, men kort innan rättegången inleddes meddelades att den i stället skulle hållas i en traditionell brottsmålsdomstol.

Bytet av domstol har satt fart på spekulationer om att kvinnorna eventuellt kan friges från misstankarna, efter den massiva internationella kritik som riktats mot Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Kronprinsen har redan tidigare pressats hårt efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi på landets konsulat i Istanbul i Turkiet i oktober förra året.

Publicerad: