Coronapandemin

Corona slår mot Sydafrika – alkohol och tobak förbjuds

Av: 

August Håkansson

Mica Söderlund

NYHETER

Förbjudet med promenader och socialisering. Gummikulor och läderpiskor används mot köande personer. När corona slår mot Sydafrika är det till och med förbjudet att köpa alkohol och tobak.

Svenska Julia, 28, sitter isolerad i Kapstaden.

– Det är en chock, säger hon.

På fredagen inleddes en tre veckor lång karantän i Sydafrika, det land i Afrika som drabbats hårdast av coronaviruset. För första gången sedan landet blev en demokrati 1994 har grundläggande friheter tagits bort för medborgarna.

Befolkningen får inte längre gå ut med hunden, socialisera eller shoppa.

Till de militärer som ska patrullera gatorna och se till att reglerna efterföljs höll president Cyril Ramaphosa ett tal i veckan:

– Det har inte hänt tidigare varken i vår demokrati eller vårt lands historia, att vi kommer att ha en karantän i 21 dagar för att utkämpa ett krig mot en osynlig fiende: coronaviruset.

Svenska Ebba, Julia och Emilia.

Förbjudet att gå ut med hunden

Svenska Ebba, 26, Julia, 28, och Emilia, 28, bor i Kapstaden och har nu isolerat sig.

– Vi får bara gå ut för att köpa ”nödvändiga varor”, vilket mer eller mindre bara är matvaror och hygienartiklar, säger Julia.

Att gå ut med hunden eller jogga är inte tillåtet. De som bryter mot reglerna riskerar böter eller fängelse.

Regeringen har också förbjudit försäljningen av alkohol och cigaretter.

– De har inte gått ut med exakt varför de har gjort just det, säger Julia.

Gummikulor och läderpiskor

När trängsel uppstod i en kö till en mataffär i det fattiga området Yeoville i Johannesburg på lördagen började polisen skjuta gummikulor, rapporterar AFP. Panik uppstod när människor trampade på varandra och polisen försökte upprätthålla ordningen genom att bland annat använda sig av läderpiskor, som av många associeras med landets tidigare apartheidsystem.

Styrkor patrullerar gatorna i östra Johannesburg, Sydafrika.
Sydafrikansk polis i Johannesburg.

Julia, Ebba och Emilia är noga med att poängtera att behandlingen tycks skilja sig beroende på plats. I Kapstaden har de varken sett till gummikulor eller läderpiskor. Emilia vågade sig på lördagen ut för att köpa mat.

– Det var några människor ute på gatorna och det var kö in till matbutiken. Men det var inga gummikulor vad jag kunde se, säger Emilia.

De beskriver att händelseutvecklingen gått snabbt. Från att presidenten höll ett tal till nationen och berättade om att corona hade kommit till landet, till att de sattes i full karantän.

– Jag gick från att ha panik över att tvingas åka hem, för jag älskar verkligen den här staden, till att bara några dagar senare göra allt i min makt för att åka hem innan de stänger gränserna, säger Emilia.

Många med hiv och tuberkulos

I dag är det omöjligt för dem att ta sig hem till Sverige.

– Det känns lite konstigt, för bor man här nere eller har varit på semester här vet man att ”Capetownare” är vana vid att njuta av livet och vara ute varje dag i veckan. Det har gått från att vi nästan aldrig var hemma till att det nu är det enda vi är, säger Ebba.

Presidenten har uttryckt en stor oro för hur Sydafrika skulle drabbas av en större smittspridning, eftersom antalet personer som har smittats av hiv och/eller tuberkulos i Sydafrika är högt.

– Man kan bara hoppas att det går så bra som möjligt, säger Julia.

PODD Coronaviruset och kampen för ett vaccin

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om när ett vaccin kan vara klar och vilka risker finns när forskarna jobbar under en sån tidspress? Gäst är Jorma Hinkula.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Gummikulor mot köande sydafrikaner

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Kapstaden

Sydafrika

Coronaviruset

Johannesburg

Cyril Ramaphosa

Afrika