Moderaterna vill ha masstester av corona

Uppdaterad 2020-03-30 | Publicerad 2020-03-29

Sverige borde införa masstestning för corona för att få igång ekonomin och säkra personalförsörjningen i vården.

Det menar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som kommer att lägga fram förslaget på partiledarnas möte på tisdag.

– Jag ser att vi skulle kunna testa 50 000 till 100 000 personer per vecka, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson (M) tycker att Sverige borde gå samma väg som Tyskland och Island och testa många fler för corona. Det krävs för att säkra personalförsörjningen till sjukvården, menar han.

– Det är dags nu för Sverige att börja en omfattande testning så att människor vet om de är smittade eller om de har varit det. Det vore värt otroligt mycket. Det skulle underlätta för sjukvården eftersom många i vården stannar hemma för att de har symtom men inte vet om de har corona eller inte, säger Ulf Kristersson (M).

M-ledaren Ulf Kristersson.
M-ledaren Ulf Kristersson.

”Svensk ekonomi står stilla”

Det handlar också om att få igång den svenska ekonomin, enligt Kristersson. Den som kan testa sig och få veta om den redan haft corona kan börja gå tillbaka till ett mer normalt liv och gå ut på restaurang, gå till jobbet och handla i butiker som vanligt.

– Svensk ekonomi står helt stilla, vi måste få igång den nu. Alla kan inte jobba hemifrån, säger han.

Kan testa 100 000 i veckan

I första hand skulle vårdpersonal och människor med andra samhällsviktiga yrken testas. Men enligt Kristersson är det inte ett orimligt mål att mellan 50 och 100 000 svenskar skulle kunna testas per vecka.

Men det är inte så enkelt som att bestämma sig för att testa fler – de testkit som används för att ta coronaprover är hårt eftertraktade globalt.

– Den svåra delen kommer att vara att det är svårt att få tag i test internationellt. Vi måste se till att det finns test, personal som utför tester och laboratorier som kan analysera dem. De frågorna måste besvaras, men därför måste vi komma igång med det här arbetet nu, säger Ulf Kristersson.

 Utanför smittskyddskliniken vid Huddinge sjukhus i Stockholm har tält satts upp för provtagning av coronaviruset covid-19.
Utanför smittskyddskliniken vid Huddinge sjukhus i Stockholm har tält satts upp för provtagning av coronaviruset covid-19.

Kostnaden oklar

På tisdagens partiledarmöte kommer han att lägga fram ett förslag om att Sverige tar fram en plan för masstestning. Exakt vad det skulle kosta att börja testa många fler för corona kan han inte svara på.

– Det skulle såklart kosta. Men jag är helt övertygad om att de kostnader vi tar nu för att se till att människor kommer tillbaka till sina jobb och att hindra tusentals konkurser kommer att vara lägre än att inte göra något.

Finns det en risk att man belastar vården mer när man utökar testandet och tar resurser från vården av patienter?

– Den ska inte belastas mer, den ska få mer resurser i och med att den får tillbaka personal som är hemma nu, men som inte har corona. Vi får titta på vilka som skulle kunna genomföra tester, man kan till exempel snabbutbilda personer i närliggande yrken. Med en kombination av näringsliv och ideella sektorn tror jag att vi kan hitta svar på det här.

Tycker du att regeringen har varit långsam i den här frågan?

– Jag har tagit upp det här på tre möten nu. Det finns en förståelse för att det är viktigt men regeringen måste ta ledartröjan i den här frågan nu, säger Ulf Kristersson.

PODD Coronaviruset och kampen för ett vaccin

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om när ett vaccin kan vara klar och vilka risker finns när forskarna jobbar under en sån tidspress? Gäst är Jorma Hinkula.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE