Coronapandemin

Guterres: Viruset kan återvända

Av: 

TT

FN:s generalsekreterare António Guterres. Bild från januari.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Bild från januari.

NYHETER

Coronapandemin är den värsta globala krisen sedan andra världskriget, säger FN:s generalsekreterare António Guterres. Han upprepar sina varningar om att pandemin kan orsaka väpnade konflikter och en makalös nedgång i världsekonomin.

– Smittan är en kris som hotar hela världens befolkning och kommer att orsaka en recession som antagligen saknar motstycke i den moderna historien, säger han.

António Guterres vädjar till världens ledare att samarbeta mot coronapandemin innan det är för sent.

– En starkare och mer effektiv insats är bara möjlig om alla går samman i solidaritet och om vi åsidosätter det politiska spelet och förstår att mänsklighetens framtid står på spel, säger han på en presskonferens i New York.

Där presenterades på tisdagen en ny FN-fond, som ska hjälpa u-länder genom pandemin.

Men Guterres ber även i-länderna om att de ska hjälpa fattigare länder. Han varnar för att coronaviruset i framtiden kan återvända från fattigare länder, i synnerhet i Afrika, och då på nytt slå till mot den rika världen.

– Vi är långt från att ha ett globalt räddningspaket för att hjälpa utvecklingsländerna att skapa förhållanden som kan trycka tillbaka smittan och dess dramatiska konsekvenser, varnar han, och pekar på eskalerande arbetslöshet, kollapsen för småföretagande och utsattheten för redan svaga grupper.

– Vi rör oss sakta i rätt riktning, men vi måste öka tempot och vi måste göra mycket mer för att vinna över viruset.

Över 42 000 människor i världen har avlidit till följd av coronaviruset, enligt den senaste uppdateringen från Johns Hopkins University i USA.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Öppning för vapenvila i virussårbara Jemen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

António Guterres

Coronaviruset

FN, Förenta nationerna