”En liten flicka såg att min son drunknat”

FALSTERBO. Mamman till den sexårige pojken som drunknade på skoltid misstänker att skolans säkerhetsrutiner brast. Istället för personal var det ett barn som upptäckte att pojken drunknat.

– En flicka såg honom ligga på botten av bassängen. Hon meddelade läraren, säger Farah, mamma till den omkomne pojken.

6-årige Rais såg fram emot tisdagen när klassen skulle ha idrott i bassängen på Tångvallagården. Mamma Farah gjorde i ordning en matlåda och packade pojkens ryggsäck. Han var uppspelt och förväntansfull.

Men något gick fruktansvärt fel.

Strax efter klockan 13 fick räddningstjänsten larm om ett drunkningstillbud. Det var 6-årige Rais. Han fördes till Universitetssjukhuset i Malmö men pojkens liv gick inte att rädda.

Nu berättar hans mamma om chocken när hon fick dödsbeskedet.

27-åriga Farah fick först ett samtal från skolan om att hon skulle komma dit. På skolan mötte rektorn upp. Rektorn var väldigt omskakad.

– Hennes händer skakade. Hon sa att min son inte skulle komma hem.

Rais såg fram emot idrottslektionen i bassängen
Rais såg fram emot idrottslektionen i bassängen

Farah förstod inte riktigt innebörden av detta. Kort efter kom poliser och skjutsade henne till sjukhuset. Där förklarade vårdpersonal för Farah att Rais hade drunknat. Han hade varit vid liv vid ankomsten men inte klarat sig.

– Jag blev helt förkrossad. Det kändes som om jag själv dog. Jag dog tusen gånger om, säger Farah.

Hon berättar att Rais var en av tre syskon. Att hon och barnen flytt från Syrien och kom till Sverige för några år sedan.

För två år sedan fick hon och barnen uppehållstillstånd. Nu bor de i en etableringslägenhet på Skanörs vångar i Vellinge kommun.

– Jag tog med mig min son hit från kriget för att han skulle få leva. Inte för att han skulle dö här, säger Farah.

Rais var inte simkunnig. Det hade Farah upplyst skolan om redan när han gick på förskolan på Tångvalla skolan. Hon ska då ha fått till svar att hon inte behövde vara orolig och att sonen skulle få hjälp.

Men nu när det fruktansvärda har inträffat vet hon inte längre vad hon ska tro. Farah reagerade på att det ska ha varit ett barn som hittade Rais och slog larm. Inte någon ur personalen.

– Rektorn sa till mig att en flicka såg min pojke under vattnet - på botten av bassängen. Flickan meddelade detta till en lärare.

Rais hittades av ett barn på botten av simbassängen.
Rais hittades av ett barn på botten av simbassängen.

Farah misstänker att sonen lämnats utan uppsikt i vattnet. Det gör henne upprörd.

– Det är fruktansvärt oansvarigt. Man kan inte låta ett barn som inte kan simma vara själv i poolen. Någon måste vara med hela tiden då. Så rutinerna måste brustit, säger Farah.

Farah visar en liten blå ryggsäck. Det är Rais. Han bar den sista skoldagen. En skolsjuksköterska lämnade den till henne efter olyckan.

– Jag vet inte vad jag ska säga till hans syskon. Jag har ännu inte vågat berätta för dem att Rais är död. De kommer bryta ihop.

Mamman fick tillbaka Rais ryggsäck från skolan. Hon vill gärna hålla i den och tänker på sin son när hon gör det.
Mamman fick tillbaka Rais ryggsäck från skolan. Hon vill gärna hålla i den och tänker på sin son när hon gör det.

Farah hoppas innerligt att man utreder noggrant vad som hände.

– Finns det kameraövervakning vid bassängen så vill jag se filmen från dem. Om inte, vill jag att polisen gör en noggrann utredning. Sanningen måste fram och någon måste ta ansvar för min sons död.

På onsdagen framkom det att olyckan inträffat under en idrottslektion för årskurs 1. Tillförordnad utbildningschef i Vellinge kommun, Stefanie Sennevall, berättade att 40 barn deltagit och tre i personalen funnits på plats.

Om uppgiften att det var ett skolbarn – och inte en lärare – som upptäckte drunkningen säger hon så här:

– Den uppgiften har jag inte fått bekräftad. Vi får låta utredningen ha sin gång och ta ställning till vad vi tänker om händelseförloppet när vi faktiskt vet.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN