Läkare uppges vara pappa till 49 barn

avTT

Foto: Wong Maye-E/AP/TT
Dna-tester uppges visa att en nederländsk läkare använt sin egen sperma vid åtminstone 49 provrörsbefruktningar. Arkivbild.

En läkare i Nederländerna anklagas för att vara pappa till 49 barn som han hjälpt till att föra till världen genom IVF, provrörsbefruktning.

Läkaren, som avled 2017, inseminerade sin egen sperma i kvinnor som kom till hans klinik i Rotterdam, i stället för den som de själva önskat, enligt Defence for Children, en organisation som företräder de berörda föräldrarna och barnen.

Organisationen genomförde dna-tester på ett sjukhus i Nijmegen på fredagsmorgonen och meddelar att läkaren är biologisk far till 49 av barnen som testades.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet under en tid och en nederländsk domstol slog i februari fast att den avlidne läkarens dna skulle göras tillgängligt för tester. Detta sedan läkaren på sin dödsbädd uppgavs ha erkänt att han gjort sig själv till far till runt 60 barn.

– Nu, efter åratal av osäkerhet, kan målsägandena till slut avsluta ett kapitel och börja bearbeta det faktum att de är en av (läkarens) många avkommor, säger Iara De Witte vid Defence for Children.