Krav på smink för kvinnlig personal hos Norwegian

Av:  TT

Enligt Norwegians uniformsregler måste kvinnor gå med högklackat och vara sminkade. Män förbjuds däremot sminka sig.
Enligt Norwegians uniformsregler måste kvinnor gå med högklackat och vara sminkade. Män förbjuds däremot sminka sig.

Kvinnor måste vara sminkade och gå med högklackat. Män förbjuds däremot att sminka sig. Reglerna för Norwegians kabinanställda kan strida mot norsk lag om likabehandling.

Regelverket är daterat 1 april 2019 och omfattar även Norwegians svenska kabinpersonal, skriver norska VG.

– Sminkkrav och krav på skor med klackar som uteslutande gäller för kvinnor är särbehandling på grund av kön. Det kan strida mot lagen. De handlar om utseendemässiga krav på kvinnor för att få göra ett jobb, skriver statssekreterare Frida Blomgren (V) på Kultur- och jämställdhetsdepartementet i Norge.

Läkarintyg krävs

Enligt Norwegians regler måste den kvinnliga personalen ha skor med minst två centimeter hög klack. Om de avviker från detta måste de kunna visa upp ett läkarintyg. Intyget ska uppdateras var sjätte månad och den kvinnliga personalen måste alltid bära med sig en kopia av det, enligt VG. Kvinnor ska också bära smink - men det ska se naturligt ut.

Män får däremot bara använda smink för att täcka blåmärken eller finnar. De får inte ha långa naglar, bära nagellack eller ha örhängen. Håret får inte vara längre än till kanten av skjortkragen.

Inte diskriminering

Hos Norwegian ser man inget större problem med reglerna.

– Det är en uppdatering av befintliga uniformsregler, det är bara en justering för att förtydliga för våra anställda, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian, till TT.

Hon menar att man inte kan prata om att detta innebär diskriminering. Hon påpekar också att det är vanligt med den här sortens uniformsregler bland flygbolagen.

– Det är ingenting som upplevs som ett problem internt, säger hon.

Hos SAS ska kvinnliga anställda använda skor med två till sju centimeter höga klackar. Enligt VG finns det däremot inga krav på smink, och inte heller förbud för män att sminka sig.

Facket Parat, som organiserar kabinpersonalen i Norge, säger till VG att de vill ha en dialog med de anställda på Norwegian innan de uttalar sig om reglerna.

Publisert:

LÄS VIDARE