Brevduvor flyger mystiskt vilse

Av:  TT

Ett nytt fenomen tycks ha uppstått – brevduvor flyger vilse. Arkivbild.
Ett nytt fenomen tycks ha uppstått – brevduvor flyger vilse. Arkivbild.

Tusentals brevduvor har flugit vilse på senare tid. Varför duvorna plötsligt flyger fel och tycks ha tappat sin navigationsförmåga är oklart.

Ordföranden i Svenska brevduveförbundet har aldrig varit med om något liknande. Han och andra aktiva inom brevduvesporten har pratat mycket om fenomenet på senare tid – att duvor som normalt sett kan hitta hem på över hundra mils avstånd plötsligt tappar orienteringen och flyger bort sig.

– Vi har diskuterat det mycket de senaste dagarna, men det är svårt att komma fram till vad det kan bero på. Något måste ha hänt i atmosfären, men vi vet inte vad, säger Adnan Zuberovic, ordförande i Svenska brevduveförbundet till Helsingborgs Dagblad.

Tidningen kom fenomenet på spåren när en vilsen duva dök upp i Kattarp utanför Helsingborg. Den var ringmärkt och upphittarna googlade sig fram till den danske ägaren. Duvan hade tappat kursen under en tävling från Bremen i Tyskland.

Men den är långt ifrån ensam. Under en SM-deltävling i Jämtland förra helgen släpptes 200–300 duvor, men enligt Adnan Zuberovic flög 30 procent vilse. Samma helg höll det danska brevduveförbundet tävlingar och släppte tusentals duvor från Ludvika och Bremen. Mellan 70 och 75 procent kom aldrig hem.

– Orienteringsförmågan slås ut, det är anmärkningsvärt, säger Adnan Zuberovic.

Det har dock hänt tidigare att stora mängder brevduvor har flugit vilse, skriver tidningen, bland annat 2004 då 1 500 brevduvor försvann mellan Ljungby och Malmö. Ibland, som vid händelsen 2004, har så kallade solstormar, explosioner på solens yta som påverkar jordens magnetfält, sammanfallit med sådana incidenter.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN