Stor reptilhärva med 1 000 djur uppnystad

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Ur polisens förundersökning
Ur mannens annonser på nätet. Erbjuder försäljning av en kungspytonorm.

Mannen bedrev en omfattande illegal handel av ormar, sköldpaddor och ödlor från en lokal i Boråstrakten. Men polisen kunde följa hans affärer på nätet och nu åtalas han för grovt artskyddsbrott och smuggling.

– Det här är ett viktigt mål som kan ge oss praxis i fråga om artskyddsbrott, säger kriminalinspektör Anna Bergquist vid artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen på polisen till TT.

Nu åtalas en man i 50-årsåldern vid Borås tingsrätt för två fall av grovt artskyddsbrott och ett fall av smuggling. Åtalen är kopplade till mannens omfattande illegala handel med sällsynta och skyddsvärda reptiler.

Mannen misstänks för att ha köpt och sålt uppemot 1 000 sällsynta och skyddsvärda reptiler under åren 2016–2017. Mannen ska ha sålt bland annat kungspytonormar, boaormar, olika sköldpaddor, varaner och kameleonter.

Husrannsakan hos mannen

Handeln uppdagades sedan polisen kunnat följa annonseringen och säljdiskussioner i sociala medier. Det ledde fram till att polisen kunde göra en husrannsakan hos mannen. I åtalet ingår utdrag ur säljkonversationer som bevismaterial.

– Vi ser att det finns både nationella och internationella nätverk som i stor omfattning bedriver illegal handel med reptiler på internet och andra sociala chattplattformar, säger Anna Bergquist till TT.

Hon förklarar att det finns en grupp människor som är särskilt intresserade av reptiler. De samlar på och handlar med reptiler. Helst ska de vara viltfångade.

– Så bildar man olika nätverk och vi ser att i flera utredningar går dessa in i varandra, säger Anna Bergquist.

Intyg döms ut

Den åtalade mannen hävdar att han har de intyg som krävs för att få handla med djuren men de knapphändiga handlingar mannen visat upp döms i de flesta fall ut av Jordbruksverket.

Därtill kommer att mannens lokaler eldhärjades i oktober 2017. Merparten av de reptiler som fanns i lokalen dog av brandröken. Troligen har branden orsakats av vårdslöshet med elektronik och värmelampor som installerats för reptilernas terrarier. Till försäkringsbolaget uppgav mannen att det vid branden fanns omkring 1 000 djur i lokalen.

Mannen stoppades på Svinesundsbron i september 2017 med 20 olika reptiler i bagaget. Han saknade tillstånd att exportera reptilerna och både svensk och norsk polis har utrett det som i nu i åtalet betecknas som smuggling.

Nekar till brott

Mannen medger händelseförloppet för samtliga åtalspunkter men nekar till brott.

Tidigare i år åtalades en man i 50-årsåldern vid Alingsås tingsrätt. Mannen hade på nätet bland annat bjudit ut klor av svartbjörn och fjädrar av vithövdad havsörn. Han misstänks för tre fall av grovt artskyddsbrott.

– Det finns få tidigare fall av grovt artskyddsbrott, och praxis på området är i det närmaste obefintligt, vilket gör varje dom i den här typen av ärenden viktig, säger Anna Bergquist.

Publicerad:

LÄS VIDARE