Irans varning: Nu ökar vi anrikningsgraden

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Vladimir Voronin/AP/TT
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.

På söndag kommer Iran att överskrida den grad av urananrikning som landet i och med kärnenergiavtalet från 2015 förbundit sig att hålla sig till, enligt president Hassan Rohani.

– Den 7 juli kommer vår anrikningsgrad inte längre att vara 3,67 procent. Vi lägger åtagandet åt sidan och höjer anrikningsgraden så mycket vi vill, så mycket som krävs, säger han vid ett regeringssammanträde.

Sedan USA:s president Donald Trump lämnade kärnenergiavtalet i fjol har Iran krävt att återstående parter, framför allt EU, upprätthåller avtalet och skyddar landet från amerikanska sanktioner. De senaste månaderna har det dock verkat som att tålamodet i Teheran är på väg att ta slut.

I tisdags uppmanade Frankrikes president Emmanuel Macron Iran att omedelbart minska sina reserver av anrikat uran, dagen efter det att regimen i Teheran bekräftat att landet anrikat en större mängd uran än vad kärnenergiavtalet med de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (sedan 2018 inte längre USA) samt EU och Tyskland medger.

Avtalet, med den formella förkortningen JCPOA, slöts 2015 i syfte att begränsa Irans kärnenergiprogram, i utbyte mot hävda ekonomiska sanktioner mot den islamistiska regimen.

Publicerad: