Forskare: Hundägare lever längre

Nya studier visar att äga en hund minskar risken för tidig död, oavsett dödsorsak. En svensk studie bekräftar liknande fördelar för personer som tidigare fått en stroke eller en hjärtattack.

– Att vara hundägare är förknippat med 24 procents lägre risk för för tidigt död, oavsett dödsorsak, säger Caroline Kramer, en av författarna till studien.

En analys av 70 år global forskning visar att äga en hund faktiskt minskar risken för tidig död, oavsett dödsorsak. Analysen av vilka fördelar det har för hälsan har gjorts på nästan fyra miljoner människor i USA, Kanada, Skandinavien, Nya Zeeland och Storbritannien.

– Att vara hundägare är förknippat med 24 procent lägre risk för tidig död, oavsett dödsorsak, säger Caroline Kramer, en av författarna till studien, till CNN.

Metaanalysen av studien visade även ännu fler fördelar för människor som tidigare fått en hjärtattack eller en stroke.

– De personerna hade 31 procent lägre risk för att dö i en hjärt- och kärlsjukdom, säger hon.

Ny svensk studie bekräftar

En annan studie som analyserat 336 000 svenska kvinnor och män publicerades i veckan och fann liknande fördelar för personer som tidigare fått en stroke eller en hjärtattack. Fördelarna var flest för de hundägare som också bor ensamma.

– Vi vet att ensamhet och social utanförskap är höga riskfaktorer för tidig död och vår hypotes är att ett husdjurs sällskap kan minska det. Dessutom måste ensamma ägare gå alla promenader själva och vi vet att fysisk aktivitet är en viktigt rehabilitation efter en hjärt- och kärlsjukdom, säger Tove Fall, docent i epidemiologi vid Uppsala universitet.

Kardiologer rekommenderar hund till patienter

Båda studierna är observationsstudier, vilket innebär att forskarna inte kan bevisa att äga en hund är en direkt orsak till att man lever längre.

– Är det själva hunden eller beteendet som kommer med den? Är det för att vi motionerar eller är det för att det finns en skillnad mellan personer som väljer att skaffa hund och människor som avstår? Är de hälsosammare eller rikare? De sakerna vet vi inte, säger Martha Gualti, chefredaktör för Cardiosmart.org, till CNN.

Samtidigt tror många kardiologer att fördelarna för hälsan är så stora att de faktiskt skulle kunna skriva ut ett recept på att skaffa hund till sina patienter, om de tror att de skulle kunna ta hand om dem, skriver kanalen.

Publisert:

LÄS VIDARE