Cypern: Turkiskt fartyg kränker vår rätt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Turkiet har skickat ett borrningsfartyg till ett område där Cypern har rätt till gasexploatering till havs.

Cypern ser handlingen som en "allvarlig upptrappning" och anser att det kränker landets suveräna rättigheter.

Det turkiska borrfartyget Yavuz har skickats till vattnen utanför södra Cypern där grekcypriotiska myndigheter sedan tidigare har godkänt att italienska och franska företag får borra.

Cypern anklagar Turkiet för "mobbningstakter från en annan tid" och uppmanar landet att dra sig tillbaka från området.

"Den här nya provokationen är ett exempel på Turkiets motstånd mot EU:s och det internationella samfundets upprepade uppmaningar att upphöra med sin olagliga verksamhet", står det i ett uttalande, där Cypern även uppmanar Turkiet att respektera ö-statens rättigheter att utforska och exploatera naturresurser inom dess maritima område.

Det turkiska fartyget stannade runt 51 sjömil sydväst om Cypern på fredagsmorgonen. Det ska börja borra den 7 oktober, uppger diplomaten Cagatay Erciyes på Twitter, och lägger till att platsen är belägen på Turkiets kontinentalsockel.

Turkiet anser inte att Cypern har rätt till området och har redan tidigare borrat på två platser öst och väst om Cypern, vilket har lett till starka protester från Cypern och EU.

Upptäckten av stora gasreserver under östra delarna av Medelhavet har skapat en jakt på tillgångarna i regionen, vilket orsakat en konflikt mellan Turkiet och Cypern.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN