Livsmedelsverket om Burger King-snusket: ”Risk för magsjuka”

Kött och andra livsmedel som ligger framme eller varmhålls för länge kan leda till bakterietillväxt som i sin tur kan göra kunder magsjuka.

Framför allt reagerar Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, på uppgifterna om att rutinerna inte följs.

– Att ignorera reglerna för sin egen vinnings skull tycker jag är respektlöst, säger hon.

Se 200 sekunder: Skräpmat

Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder har talat med 14 anställda och tidigare anställda på Burger King som vittnar om bristande livsmedelssäkerhet och snusk i köken. De berättar bland annat att kött och fisk kunde ligga framme i flera timmar.

Programmet har väckt starka reaktioner hos Aftonbladets läsare och på sociala medier. Ytterligare ett tjugotal medarbetare eller ex-medarbetare har hört av sig med liknande vittnesmål.

Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, har tagit del av uppgifterna.

– Att kött, fisk och kyckling ligger framme i flera timmar är förstås inte bra, det leder till kvalitetsförsämringar först, men det kan också leda till att man blir magsjuk om man råkar äta det. Det finns regler för hur länge man får förvara kött och fisk och de reglerna ska man ju följa, de är till för att skydda konsumenterna, säger Christina Lantz.

När 200 sekunder besökte tio restauranger serverade nio av dem hamburgare som legat framme för länge vid kassan. Enligt Burger Kings egna rutiner, som 200 sekunder tagit del av, ska exempelvis en hamburgare som legat mer än tio minuter slängas.

”Det är allvarligt”

Alla restauranger är skyldiga att identifiera risker och säkerställa att det finns rutiner för att undvika dem. De ska också sätta upp gränsvärden för exempelvis tid eller temperatur.

– Företagen har ju satt upp rutiner att de ska slänga mat efter en viss tid för att de har gjort den bedömningen. Följer man inte dem så brister man ju i sina egna rutiner och det är inte bra, säger Christina Lantz.

Risken med långa varmhållningstider är att matens temperatur sjunker.

– Ju längre tid man förvarar kött i fel temperatur desto större är risken att någonting går fel. Säkerhetsmarginalen man har när man håller det varmt, försvinner ju så fort köttet inte är tillräckligt varmt och varje gång man tullar på det ökar ju risken för att man blir magsjuk och det är ju förstås allvarligt, säger Christina Lantz.
 

Burger King har avböjt en intervju men lämnat ett skriftligt uttalande (se nedan). Aftonbladet har efter att programmet publicerats fortsatt att söka representanter för Burger King.

PODD Så granskades Burger King

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Lindah C Mohlin från 200 sekunder om granskningen av Burger King.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Publisert:

LÄS VIDARE