60 – då glänser Fergie igen

Nu syns skandalhertiginnan åter bland de kungliga

avKatarina Forsberg

Publicerad:

Från populär kunglighet till utskämd och utkastad från hovet.

I dag fyller Fergie 60 år och har fortfarande en förmåga att skapa rubriker. Dessutom är hon sakta på väg att accepteras i kungahuset igen.

Trots att det är 23 år sedan skilsmässan mellan Sarah Ferguson och prins Andrew har intresset inte svalnat för vad Fergie kan säga eller hitta på.

Den senaste veckan har rubrikerna handlat om att hon berättat att hon använt både botox, laser och injektioner med fillers inför sin 60-årsdag.

– Men jag har slutat med botox, jag gillar inte det frusna utseendet, säger hon till Daily Mail.

Att hon dessutom tänker vara 60 och sexig var något hon berättade i somras när hon uppmanade kvinnor att kolla sitt hjärta.

Yrväder i brittiska hovet

Fergie gifte sig med drottning Elizabeths och prins Philips son Andrew 1986. Det var prinsessan Diana som introducerade dem för varandra, och även om bröllopet inte var lika storslaget som när Diana gifte sig med Charles, var Sarah ett välkommet yrväder i det brittiska hovet.

Prinsessan Diana blev alltmer plågad av sina plikter och ett dåligt äktenskap, men Sarah var glad och pigg.

Döttrarna Beatrice och Eugenie föddes 1988 och 1990, men redan 1991 var även det här äktenskapet svajigt. Prins Andrew var ofta bortrest på uppdrag med flottan och Fergie började synas med andra män.

I augusti 1992 publicerades bilderna som fick drottningen att tröttna och kräva att paret tog ut skilsmässa. Den finansielle rådgivaren John Bryan ägnar mycket uppmärksamhet åt Sarahs tår i en brittisk tabloid, och det är tydligt att paret är mer än bara vänner.

Fick 30 miljoner

Nu blev livet mer besvärligt för Fergie, som bland annat hamnade i ekonomiska svårigheter, trots att hon enligt uppgift fick 30 miljoner i en engångssumma när skilsmässan gick igenom 1996.

Hon började gå upp i vikt och berättade att hon redan som ung använde mat som tröst.

– Mina föräldrar skilde sig och jag började tröstäta korv, smör och kokta ägg.

Om sin olyckliga barndom har hon berättat i en dokusåpa som hon gjorde tillsammans med Oprah Winfrey.

– Mamma lämnade mig när jag bara var 12. Det fick mig alltid att undra – var jag inte duktig nog? Det gav mig ett dåligt självförtroende och gjorde att jag ständigt försöker köpa mig kärlek, säger hon i serien.

Foto: AP
Sarah Ferguson, eller kort och gott Fergie, fyller 60 och har sakta men säkert börjat accepteras av brittiska kungahuset igen.

Köpte lyxhus med Andrew

Så småningom blev hertiginnan av York ambassadör för Viktväktarna och har i perioder använt sig av deras metod. 2015 berättade hon att hon gått ner från 86 till 61 kilo.

Att Fergie och prins Andrew numera är goda vänner är tydligt. Det spekuleras allt oftare om ifall de kommer att gifta om sig. 2015 köpte paret ett exklusivt hus i Verbier ihop och enligt brittiska tidningar bor de tillsammans i Royal lodge, huset Andrew ärvde efter sin mormor.

Men i våras förnekade officiella källor att paret är något mer än vänner.

Att Fergie är lojal mot sin exman blev uppenbart när skandalen kring Jeffrey Epstein briserade tidigare i år och hon offentligt stödde sin man.

Förutom att miljardären misstänktes för trafficking med unga flickor i en omfattande sexskandal och senare tog sitt liv i ett amerikanskt häkte, blandades prins Andrew in i härvan. Han hade umgåtts med miljardären men förnekade att han hade något att göra med flickorna. Fergie berättade också att hon ångrade att den amerikanske miljardären hjälpte henne i en av hennes många ekonomiska kriser. Epstein gav henne 150 000 för att undvika konkurs 2011.

Tillbaka i kungliga glansen

Men ingenting verkar hindra Fergie från att återkomma till den kungliga glansen gång på gång, även om prins Philip ihärdigt försöker hålla henne borta.

När dottern Eugenie gifte sig för ett år sedan förekom Fergie på bild tillsammans med kungafamiljen, för första gången på många år.


Rubrikerna kring Fergie

1992 Separerar från prins Andrew och syns med olika män.

1992 Fotograferas i St Tropez när den finansielle rådgivaren John Bryan suger på hennes tå.

1996 Skiljer sig officiellt.

1997 Hamnar i ekonomiska svårigheter. Enligt vissa uppgifter har Sarah skulder på över 50 miljoner.

2000-talet Blir ambassadör för Viktväktarna och tecknar ett miljonkontrakt med företaget.

2009 Hennes livstilsföretag Hartmoor går i konkurs med mångmiljonskulder.

2008 Flyttar in hos prins Andrew i Royal lodge i Windsor.

2010 Erbjuder en affärsman, som visar sig vara falsk, att för en summa av fem miljoner få kontakt med prins Andrew. Hela incidenten filmas av tidningen News of the worlds reporter. Fergie medgav senare att hon var berusad och desperat på grund av sina skulder.

2011 Erkänner att prins Andrew har betalat av hennes skulder.

2011 Blir inte inbjuden till William och Kates bröllop på grund av skandalen.

2018 Inbjuden till bröllopet mellan prins Harry och Meghan Markle men får sitta längre bak i kyrkan.

2018 Fotograferas tillsammans med den kungliga familjen efter dottern Eugenies bröllop, för första gången på många år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM