Regeringen: Inför förarbevis för vattenskoter

Regeringen har tröttnat på busåkandet med vattenskotrar.

Det kan bli både höjd åldersgräns och krav på förarbevis.

– Nu får det vara slutlekt, säger infrastrukturminster Tomas Eneroth (S) på en pressträff.

Vattenskotrar har varit ett av sommarens stora samtalsämnen. Det som för vissa är en trevlig hobby är för andra mest en plåga.

Nu har regeringen och infrastrukturminister Tomas Eneroth tröttnat på att många kör vårdslöst. Han säger att det får vara ”slutlekt” och har gett Transportstyrelsen i uppdrag att utvärdera åldersgränsen på 15 år, för att se om den ska höjas.

”Betydande motorstyrka”

Dessutom vill regeringen att myndigheten tittar på att införa en obligatorisk utbildning och förarbevis för vattenskoter. Det är troligen viktigare för att förhindra olyckor än vad en höjd åldersgräns.

– Flertalet olyckor sker bland de som är äldre. Men sen kan man fråga sig om barn ska köra något med en sådan betydande motorstyrka, säger Tomas Eneroth som svar på en fråga från Dagens Industri.

Utbildningen ska lära blivande förare var man får köra vattenskoter och hur man kör utan att störa andra människor och miljön. Transportstyrelsen ska även överväga sanktioner och kontrollmöjligheter för både förare och uthyrare.

Dessutom kallar han till sig Länsstyrelsen, Naturvårdsverket för att se om gällande regler på sjön räcker till.

1 oktober ska Tranportstyrelsen redovisa sina slutsatser till Regeringskansliet.

Vattenskoterförare vid Hornsbergs strand i Stockholm.
Vattenskoterförare vid Hornsbergs strand i Stockholm.

PODD Polisen om problemen med vattenskotrarna

Aftonbladet Daily pratar om vattenskotrar.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Chatten är nu stängd. Tack till alla som deltog.

Vad tycker du om vattenskotrar?
Vad tycker du om vattenskotrar?
Skicka inlägg
 • Men jisses 🤔...vilken enormt låg kunskapsnivå inläggen är på!!🤯Föräldrar🤨...var ett föredöme för varandra och barnen...!!!Höj eran kunskapsnivå📚💡 och visa RESPEKT för både folk, djur och miljö!!!🦆🐬🦀🐚🐠🦞🐟🦎🦢🦐🐳LÅT ALLT LEVANDE FÅ EN FINSOMMAR !! 😎👍

  Steen
 • Kustbevakningen jagar fartsyndare på sjön med v-skoter. Sjöräddningen räddar liv och assisterar vid sjöolyckor alt andra problem på sjön också med v-skoter. All övrig framfart på sjön med v-skoter måste på något vis regleras. Hoppas att kommande utredning lyckas ta fram ett klart regelverk för framförandet av skotrarna.

  Nisse
 • Höj försäkringspremien till 35,000kr om året så blir det få som vistas på sjön i onödan och den som kör utan försäkring bör bötesbeloppet vara 10,000kr som betalas till kustbevakningen eller polisen 💰💰💰💰

  Lasse
 • Om det bara var för skotare så skulle lösa vissa saker men det gör det inte för man borde också skapa begränsningar för fyrhjulingen/ crossar för dom kör också busåkande/ körning på cykelstigen. Alt i alt tycker Jag att dom alla skal ålders begränsas samt blir pålagt körkort.Det är människas liv man leker med!!!!

  Meral
 • Vattenskoter är ett steg i fel riktning! Det är dåligt för miljön, och bara ett egoistiskt tidsfördriv.Det finns ingen nytta med dem och de stör/förstör för dem som inte åker, och vill njuta av sjö, kust och havslivet. Det är inte fritt att köra skoter, som trotts restriktioner och körkort har problem med olyckor, lagöverträddelse och konflikt med naturintresse/miljö genom exploatering och förstörelse. Samma gäller 4hjulingar som ökat i användning, och utan att lagar eller föreskrifter följs. Nä, bort med nöjeskörning av diverse fordon på andra människor och naturen/miljöns bekostnad!

  Mats Andersson
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN