Tegnells känga till Björn Olsen: Inte fått något underlag

Munskyddsbråket mellan Anders Tegnell och Björn Olsen fortsätter.

På torsdagens pressträff skickade statsepidemiologen en tydlig känga till ”de 22 forskarna”.

– Jag har bett flera av dem att skicka underlag till mig som de hänvisar till. Jag har hittills inte fått något, sa Tegnell.

Bråket mellan Folkhälsomyndigheten och Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, eskalerade i början av veckan då den senare riktade skoningslös kritik mot myndigheten i sitt sommarprat i P1.

Professorn och läkaren från Uppsala jämförde Folkhälsomyndigheten med en sekt som ratar oliktänkare. I stället för att vara snabbfotad och ta till sig av ny kunskap vägrade myndigheten att byta strategi, något som nu fått till konsekvens att nästan 6 000 människor fått sätta livet till.

– Jag tänker inte gräva ner mig i alla misstag som utgör den svenska strategin, och som går på tvärs mot resten av världen. Tiden räcker inte till, sa han bland annat i programmet.

En av de frågor som Folkhälsomyndigheten konsekvent ignorerat, menade Olsen, var behovet av munskydd. Under torsdagen utvecklade han sitt resonemang i Aftonbladet.

– Det kan förhindra smitta. Inte till 100 procent, men kanske till 60 procent. Tillsammans med andra åtgärder kan det bli ganska bra, sa han i intervjun.

På frågan om det finns vetenskap som backar upp påståendet svarade han:

– Det har kommit så många studier på detta. Man kanske inte kan utvärdera hur många procent munskydden hjälper till, men man kan se att åtgärderna tillsammans fungerar. Där har vi lärt oss väldigt, väldigt mycket.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar

Men det påståendet höll inte Anders Tegnell med om. På torsdagens pressträff kom frågan upp. En märkbart irriterad statsepidemiolog gav en tydlig passning till Olsen.

– Jag har bett flera av dem att skicka underlag till mig som de hänvisar till. Jag har hittills inte fått mer än de vi redan är medvetna om, replikerade han.

Tegnell radade upp den forskning som legat till grund för Sveriges hållning.

– Det är en studie i Tyskland, som är väldigt intressant, men det är en enstaka studie där det finns väldigt mycket annat och det är svårt att veta - det är en massa andra saker som händer samtidigt – hur mycket det inverkade. Och så finns det en sammanfattning i Lancetartikel som WHO hade beställt. Den grundar sig på ett antal gamla studier. Det finns tyvärr väldigt få av alla de länder som har nu infört lagkrav på munskydd som åtminstone i vetenskapliga litteraturen rapporterat någon effekt av dem.

Statsepidemiologen Anders Tegnell
Statsepidemiologen Anders Tegnell

I världen har munskydd blivit lagkrav på många platser. I Skandinavien är det dock fortfarande frivilligt att bära mask.

Statsepidemiologen har tidigare förklarat att skydden kan fungera bra när man går från en total nedstängning till att öppna ett samhälle igen. Det främst av psykologiska skäl.

– Då kan det ge en känsla av säkerhet. Men är man sjuk är det fortfarande bättre att hålla sig hemma.

Publisert:

LÄS VIDARE