Tvärvändningen: Högsommarvärmen återvänder till Skåne

Publicerad 2020-08-03

Högre temperaturer är att vänta från och med torsdag.
Högre temperaturer är att vänta från och med torsdag.

De tidiga rapporterna pekade på att regnet skulle återvända i veckan.

Men istället är det högsommarvärmen som gör comeback i Skåne.

– Det blir riktigt varmt redan från torsdag, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Efter en ovanligt kall sommar bjöds skåningarna i helgen på högsommarvärme. Redan innan värmen drog in flaggade SMHI dock för att det skulle bli kortvarigt, då den här veckan tycktes bjuda på regn och lägre temperaturer.

Men så blir det inte alls.

Istället återvänder de varmare temperaturerna om några dagar.

– I kväll, i morgon och på onsdag är det fortsatt lite lägre temperaturer med varierad molnighet, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Klart.se.

Håller i sig

Det finns även en regnrisk i Malmö-området på onsdag men på onsdagskvällen börjar också ett högtryck etablera sig över Baltikum. Någonting som leder till att varmluft drar in från sydväst.

– På torsdag kommer vi kunna se temperaturer på 22–23 grader vid kusten och uppemot 25 grader en bit in från kusten. Så det blir riktigt varmt redan från torsdag och det håller i sig över fredag och lördag, säger Mikael Sjöstrand.

Dagarna kommer mestadels bjuda på soligt väder och till glädje för alla som återgått till arbetet kulminerar det hela först på lördag.

Kan stanna över helgen

– Då blir det rent allmänt 24–27 grader, säger Sjöstrand.

Det råder dock en osäkerhet kring om högsommarvärmen håller i sig längre än så. Ett lågtryck närmar sig från norska havet, vilket gör att det kan bli mer molnighet och en temperatur på 20–25 grader.

– Men det ser ut som att den lite varmare luften stannar även i nästa vecka och ger temperaturer på 22–27 grader. Det finns fortfarande en risk för regnskurar i nästa vecka men överlag kommer det bli varmare från torsdag och framåt.

LÄS VIDARE