Nätläkare misstog borrelia för utbrändhet

Av:  TT

En nätläkare misstog borrelia för utbrändhet. Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
En nätläkare misstog borrelia för utbrändhet. Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.

Borrelia misstogs av en nätläkare för att vara utbrändhet och en person i Malmö var tvungen att vårdas på intensivvårdsavdelning, skriver Skånska Dagbladet.

Det var under en helg i augusti som en person kontaktade nätläkartjänsten eftersom hen mådde dåligt efter ett fästingsbett. Först dröjde det till efter helgen innan personen fick kontakt med en läkare, sedan trodde läkaren att symptomen snarare hade med utbrändhet att göra och en remiss skickades för vidare behandling. Följande dag hörde personen hörde av sig igen till nätläkaren, men åter gjordes bedömningen att symptomen var stressrelaterade.

Det slutade med att patienten fick tillbringa en vecka på sjukhus för intensivvård. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria. Enligt anmälan hade patienten hamnat i ett livshotande tillstånd. ”Huruvida en tidigare upptäckt gjort detta undvikbart är svårt att bedöma men troligast är att fördröjningen inneburit ett för patienten förlängt vårdförlopp”, heter det i anmälan.

Publisert: