Svenska par göder thailändsk prostitution

Svenska män köper sex av thailändskor för att döva sin ensamhet – samtidigt göder ”vanliga” turister sexindustrin. Genom att gå undercover som sexköpare avslöjade journalisten Joakim Medin faktorer bakom sexturism.

– Männen köper sex för att döva sin bitterhet. En del var så ensamma att de ibland talade om självmord, berättar Joakim Medin, journalist.

I boken Thailandssvenskarna wallraffar Joakim Medin i två månader på barer och nattklubbar bland svenska sexturister i Thailand. Genom att själv låtsas vara en sexturist fick han insyn i deras liv.

– Såg jag några svenskar så gick jag fram till dem och frågade om de visste något ställe där det fanns en härlig dam för natten. Sa de ja så slog jag mig ned, säger Joakim Medin.

Medin kom väldigt nära flera av männen – som efter hand öppnade sig. Det blev en djupdykning i ensamhet.

– De vittnade om att de eller andra män var väldigt deprimerade. Att man knappt inte hade några vänner och ännu mindre någon att älska eller fysiskt älska med.

Sex som medicin

Många av männen hade en kraschad relation bakom sig i Sverige. De har haft svårt att träffa en ny kvinna och ofta dålig kontakt med sina barn. I stället för att bearbeta sina problem reste de till Thailand. Där använde de sexköp som en slags självmedicinering, skriver Medin i sin bok.

Ensamma män är ett problem som inte är tillräckligt utforskat – förklarar Medin. Ofta är det män från arbetarklass som inte känner sig hemma i det nya jämställda Sverige.

– Arbetarklassmän utsetts inte för samma debatter, kulturdiskussioner och läser inte samma tidskrifter som många andra. Det blir en spricka mellan dem och resten av samhället.

Vanliga par göder industrin

Men även ”vanliga” västerländska turister är en del av problemet. De turister som åker till Thailand och går in på en bar för att köpa en öl är medskyldiga till prostitutionsindustrin, menar Medin.

– I samma bar står det en kvinna i stringtrosor och dansar runt en strippåle. Turisterna går dit, köper en öl, tittar lite och går hem. Men du kan, om du är modig nog, köpa med dig kvinnan vid strippålen hem.

Ett besök på en nattklubb som anordnade en så kallad pingpong show blev en riktig ögonöppnare för Medin. Showen bestod av olika moment där nakna kvinnor stoppade upp saker i sin vagina – för att sedan krysta ut det inför publiken. Det kunde vara stearinljus, cigaretter och rakblad. Stundtals även små djur som möss eller fiskar.

Öppen sexhandel

Medin förväntade sig träffa sexköpare eller andra machomän på nattklubben.

– Jag hade fel. Publiken bestod av västerländska par som firade alla hjärtans dag. Samtidigt som det förekom öppen sexhandel.

För paren var det bara en lustig sak man ville göra på sin semester. Som man kunde skämta om när man kom hem till Sverige. Men den exotiska semesterupplevelsen främjar barägaren och på så vis sexhandeln, varnar Medin.

– Alla vanliga turister som träder in i den här gråzonen främjar prostitutionsindustrin.

Publisert:

LÄS VIDARE