Nigeria

Hundratals pojkar fritagna från tortyrbyggnad

Uppgifter om våld och sexuella övergrepp

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Över 300 pojkar och unga män har räddats i en polisräd mot en byggnad i staden Kaduna i norra Nigeria.

Poliserna möttes av slagna och i vissa fall kedjade människor i vad som beskrivs som en islamisk skola, skriver Reuters.

– De har utnyttjats, dehumaniserats, säger polischefen Ali Janga.

Merparten av de fritagna fångarna var barn, en del så unga som fem år, skriver Reuters med hänvisning till sin reporter på plats.

Vissa var bojade vid fötterna och fastkedjade i metallfälgar. Andra hade sår på ryggen som verkade komma från piskrapp.

Förutom Nigeria kommer pojkarna från närliggande länder som Burkina Faso, Mali och Ghana. Enligt polisen har föräldrar skickat sina barn till platsen under förespeglingen att det var en islamisk skola eller ett rehabiliteringscenter.

– Den här platsen är varken ett rehab eller en islamisk skola. Barnen här kommer från hela landet. En del var kedjade. De har utnyttjats, dehumaniserats, ni kan se det själva, säger Ali Janga, chef för polisen i delstaten Kaduna, till journalister efter torsdagens tillslag mot verksamheten, skriver Reuters.

Sexuella övergrepp

Polisen slog till efter att ha fått ett tips, skriver AP. Ägaren och sex andra personer, som hävdar att de är lärare vid skolan, greps. Enligt polisen saknas licens för att driva utbildningsverksamhet.

Det är oklart hur länge fångarna hållits i byggnaden. Lokala medier rapporterar om att pojkarna torterats och utsatts för sexuella övergrepp, skriver Reuters.

Många var i dåligt skick och hade svårt att gå. Barnen har förts till ett tillfälligt läger i en idrottsarena i Kaduna medan myndigheterna försöker nå deras föräldrar.

Hassan Mohammed, en nära släkting till tre av barnen, berättar för Reuters att han blev misstänksam när familjen nekades kontakt med barnen.

– Jag bönade och bad, men de sa nej, vi får inte träffa barnen förrän om tre månader. När vi kom tillbaka hem, insåg vi att det enda vi kunde göra var att gå till polisen, säger han.

Låter barnen tigga

I det till stor del muslimska norra Nigeria är det vanligt att fattiga familjer skickar iväg sina barn till koranskolor – så kallade Almajiris.

Det händer att skolorna låter barnen tigga på gatorna, men så här grova övergrepp är ovanliga. President Muhammadu Buhari, själv muslim och från den norra delen av landet, har pratat om att förbjuda skolorna, men en talesperson säger att det är en process som kräver eftertanke, skriver AP.

Professor Ishaq Akintola, ordförande för en muslimsk människorättsorganisation, uppger för Reuters att omkring tio miljoner barn i norra Nigeria utbildas på islamiska skolor.

– De som har gjort sig skyldiga till övergrepp ska hållas ansvariga, men skolorna måste finnas kvar, nedstängning skulle beröva många elever en utbildning, säger han till nyhetsbyrån.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Sydafrika ber Nigeria om ursäkt

ÄMNEN I ARTIKELN

Nigeria