Hundar fortsätter leta knark på skolorna

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Paul Nilsson, polisen, och Jonas Törnebladh, Malmö stad, arbetar med Drogfri skola.
Foto: Robert Rosén
Paul Nilsson, polisen, och Jonas Törnebladh, Malmö stad, arbetar med Drogfri skola.

Satsningen på sökinsatser med narkotikahundar i Malmös skolor går vidare.

Än har man inte hittat något knark inne på skolorna - men väl strax utanför.

– Vi vill ligga i framkant genom att arbeta brottsförebyggande, säger Paul Nilsson, ansvarig inom polisen för ”Drogfri skola”.

I fjol tog satsningen ”Drogfri skola” sin början. Via ett samarbete mellan Malmöpolisen och Malmö stad genomfördes då ett tjugotal sök med narkotikahundar på kommunens grund- och gymnasieskolor.

Satsningen kommer nu att gå vidare med nya hundsök under våren, då det gått från ett projekt till ett fast samarbete.

– Vi ska inte säga att det här varit ett direkt problem, men vi vill ligga i framkant genom att arbeta brottsförebyggande. Vi vill inte att det ska bli ett problem och att det ska komma in. Därför har vi startat det här samarbetet, säger Paul Nilsson, ansvarig inom polisen för ”Drogfri skola”.

Förra våren gjordes det cirka tio sökinsatser, med ungefär lika många under hösten. Hur många gånger narkotikahundarna genomsöker skolorna i vår är dock inte skrivet i sten.

Hittade ingen narkotika

– Det varierar men utöver det här så lägger vi in extrasök om vi får några extra indikationer från någon skola vi varit på, säger Paul Nilsson.

Även om hundarna inte hittade någon narkotika förra våren fanns det spår av narkotika på flera ställen i skolorna.

– Under höstens gång har vi gjort sök på ungefär lika många skolor men där har hundarna inte gjort något form av intresse alls - inomhus på skolorna.

På skolgårdarna har fynden varit desto fler.

Insynsskyddade ytor med en frånvaro av övervakningskameror har haft rester av diverse sorters narkotika. På en skola ertappades även personer med narkotika.

Foto: Aas, Erlend / TT NYHETSBYRÅN
Det är framförallt spår av cannabis som hittats på skolorna och skolgårdarna.

Klev in vid cannabisaffär

I ett buskage i nära anslutning till den icke-namngivna grundskolan gjorde polisen sitt största fynd i början av höstterminen. De klev då rakt in i en pågående cannabisaffär.

– Då stötte vi på tre killar där inne som höll på med narkotikaförsäljning. De hade en större påse med portionsförpackat cannabis i, säger Nilsson och förtydligar att några grundskoleelever inte fanns med utan en 21-åring kunde gripas.

Specifika områden där polisen genomför fler sökinsatser vill de inte namnge.

– Det finns narkotikahandel i alla områden i Malmö. Därför är det angeläget att genomföra den här typen av sök i alla delar av Malmö också, säger Nils Norling, presskommunikatör vid polisen.

Görs efter skoltid

Samarbetet har enligt kommunen skänkt en trygghet till framför skolpersonal. Utöver att arbeta med polisen satsar kommunen på individuella åtgärder för att hålla narkotikan borta från skolan.

– Det finns ju mer fokuserade insatser om vi misstänker specifika elever - med hälsosamtal, diskussion om skolresultat eller om de inte är i skolan överhuvudtaget. Hur ska vi då få dem till skolan? Så det är massor med åtgärder egentligen men på en mer individuell nivå, säger Jonas Törnebladh, säkerhetssamordnare vid grundskoleförvaltningen.

Narkotikahundarna gör genomsökningarna efter skoltid, då inga elever vistas på skolorna.

I Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN) rapport över skolelevers drogvanor från 2019 uppgav 9 procent av pojkarna och 6 procent av flickorna i årskurs 9 att de någon gång provat på narkotika. I årskurs 2 på gymnasiet var motsvarande siffror 19 procent respektive 13 procent.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: