Risk att IS-kvinnorna återvänder till Sverige

Av:  TT

Somalias EU-ambassadör Ali Said Faqi säger att landet planerar för att ta hem kvinnor och barn från al-Hol-lägret i Syrien. Arkivbild.
Somalias EU-ambassadör Ali Said Faqi säger att landet planerar för att ta hem kvinnor och barn från al-Hol-lägret i Syrien. Arkivbild.

Somalia säger sig vara villigt att hämta svensksomaliska kvinnor och barn från IS-lägret al-Hol. Om evakueringen lyckas kommer de flesta sannolikt att återvända till Sverige, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp.

– Det här blir en väg från al-Hol-lägret till Sverige via Somalia, säger han.

Han bedömer att flera av kvinnorna är medborgare i Sverige – och därmed har rätt att återvända.

– Jag är väldigt tveksam till att de kommer att stanna i Somalia. Många är födda i Sverige och har sina kontakter här. Om de tas ut från al-Hol-lägret och hamnar i Somalia är det bara ett steg till att skaffa pass och sedan åka till Sverige, säger Ranstorp.

Ekot i Sveriges Radio rapporterar att Somalias president godkänt en plan om att försöka hämta svensksomaliska kvinnor och barn som är fast i IS-lägret al-Hol i Syrien.

– Om ingen vill ha dem och européerna inte accepterar att ta tillbaka dem, så har Somalias president bestämt att de kvinnor och barn som vill kan tas till Somalia, säger Somalias EU-ambassadör Ali Said Faqi till radion.

"De lyssnar"

Men om evakueringen kommer att kunna genomföras är långtifrån säkert och processen är komplicerad. Enligt det kurdiska styret i nordöstra Syrien har omkring hälften av de svenska kvinnorna i lägret somalisk bakgrund. Totalt kan det röra sig om mellan 30 och 40 personer om även barnen räknas med.

Svensksomalier som har barn och barnbarn i lägret har åkt till Mogadishu för att försöka påverka regeringen.

– De lyssnar på oss, vi får möjlighet att de lyssnar på oss. Men det får vi inte från svenska myndigheter, säger en man som försöker få hem sin dotter till Ekot.

Att Somalia är villigt att ta emot kvinnor med bakgrund i IS permanent är dock allt annat än säkert, anser Ranstorp.

– Delar av (terrorrörelsen) al-Shabaab är också underställda IS. Det är inte säkert att landet behöver eller vill ha personer som varit med i den organisationen, säger han.

Om de IS-kopplade kvinnorna och deras barn skulle landa på svensk mark är myndigheterna beredda, bedömer Ranstorp.

– De kan hantera det men det kommer säkerligen att utlösa en debatt, säger han.

Politisk kris

Han pekar på den politiska kris som precis uppstått i Norge sedan regeringen tillåtit en 29-årig kvinna med kopplingar till terrorrörelsen IS att återvända till landet med sina barn.

– Det här är politiskt sprängstoff. Jag kan tänka mig att det blir väldigt heta debatter om de kommer ut och sedan kommer tillbaka till Sverige. Man kommer säkerligen att fråga om Sverige haft någon roll i det här. Har de anhöriga haft kontakt med utrikesdepartementet och har utrikesdepartementet informerat om Somalia-spåret? säger Ranstorp.

Sveriges linje har hittills varit att föräldralösa och barn kan hämtas från lägren i Syrien men att vuxna som rest för att ansluta sig till terrorgruppen IS får ta sig hem själva.

Svenska utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgifterna om Somalias planer.

Publisert:

LÄS VIDARE