Experten: Ingen risk att svenskarna kan sprida coronaviruset

Coronaviruset klassas sedan i går som en samhällsfarlig sjukdom.

Trots det kommer de evakuerade svenskarna endast att sättas i så kallad ”frivillig hemkarantän”.

– Risken att smittan skulle kunna spridas i Sverige med den här gruppen är helt obefintlig, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Planet, med elva svenskar ombord, lyfte i natt från kinesiska Wuhan och landade på en miltärflygplats utanför Marseille på söndagseftermiddagen.

Enligt uppgifter i franska medier ska planet fortsätta mot Bryssel.

Svenskarna anländer till Sverige senare under söndagen, enligt TT.

Ombord på planet är 250 fransmän och ett hundratal medborgare från andra EU-länder.

Statsepidemiologen Anders Tegnell.
Statsepidemiologen Anders Tegnell.
Människor fyller i papper inför evakuering på flygplatsen i Wuhan.
Människor fyller i papper inför evakuering på flygplatsen i Wuhan.

Flera undersökningar

UD bekräftar att det sker en flygtransport i fransk regi – men vill inte säga några detaljer om när och var planet kommer att landa.

– Det handlar om invidvidkonsulära ärenden och då gäller hög sekretess, säger Anna Lundbladh vid UD:s presstjänst.

Enligt Folkhälsomyndigheten undersöks alla personer som evakueras före avresan.

De som visar symtom på sjukdom får inte åka med. Personerna undersöks igen under mellanlandning och vid ankomsten till Sverige.

– Det är inte jättestor risk att de blir sjuka på vägen, men vi vill vara helt säkra, har Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tidigare sagt till Aftonbladet.

Under söndagseftermiddagen säger myndigheten att de inte fått någon information om att någon av svenskarna ska vara smittad.

Personal i skyddsdräkter tar emot amerikaner som evaukerats från Kina i Riverside, Kalifornien. De svenskar som befann sig i Wuhanområdet evakueras på söndagen.
Personal i skyddsdräkter tar emot amerikaner som evaukerats från Kina i Riverside, Kalifornien. De svenskar som befann sig i Wuhanområdet evakueras på söndagen.

Frivillig hemkarantän

I Sverige kommer de elva personerna att skjutsas till sina hem, där de sätts i det som Folkhälsomyndigheten kallar ”frivillig hemkarantän” under 14 dagar.

De får då instruktioner att undvika kontakt med andra människor så mycket som möjligt. De kommer också att ha daglig kontakt med vården och ta tempen varje dag för att kontrollera feber.

Detta till skillnad från till exempel Frankrike, som tidigare valt att sätta sina evakuerade i karantän på en särskild ort.

– Att ha en frivillig åtgärd medför väldigt mycket större följsamhet, då ger det större effekt och är säkrare. Erfarenhet visar att tvångsåtgärder inte för med sig följsamhet, säger Anders Tegnell.

”Risken obefintlig”

Att regeringen sedan i går klassar coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom gör ingen skillnad, menar han. Klassningen är tänkt som en förebyggande åtgärd om Sverige skulle få ett stort utbrott av viruset.

Menar du att det inte finns någon risk alls att smittan kan spridas i och med de evakuerade svenskarna?

– Jag skulle säga att risken att smittan sprids i Sverige med den här gruppen är helt obefintlig. Ingen grupp som kommit till Sverige är så välkontrollerad som den här gruppen. De har dessutom suttit helt isolerade i sina hem i Wuhan, säger Anders Tegnell.

Publisert:

LÄS VIDARE