Skapade ”trafikkaos” med telefoner i vagn

Tysk konstnär lurade Google Maps med 99 mobiler

avClaes Olsson

Publicerad:

Den tyske konstnären Simon Weckert lurade Google och skapade en virtuell trafikstockning.

Receptet: 99 begagnade mobiltelefoner i en dragkärra.

Konstnären sökte efter vägbeskrivning i nästan hundra telefoner samtidigt och drog dem sedan på en kärra genom den tyska huvudstaden Berlin. I den video som Simon Weckert själv producerat kan man se hur kart-appen Google Maps rödmarkerar området. Plötsligt benämndes gatan som trafikstockad – trots att bara ett fåtal bilar trafikerade området.

Lurade systemet

”På det här sättet är det möjligt att göra en ’grön’ gata ’röd’, vilket påverkar den fysiska världen genom att få andra bilister att välja en annan väg”, skriver Simon Weckert på sin hemsida.

Weckerts konstnärskap går ut på att undersöka hur tekniken influerar vår vardag. Han vill ta reda på hur det påverkar navigation, boende, dejting, transport och matleveranser.

Nu har Google svarat på Weckerts kartkupp.

– Oavsett om det är med bil, vagn eller kamel så älskar vi se det kreativa användandet av Google Maps. Det hjälper oss att göra kartorna bättre på lång sikt, säger en talesperson för företag, enligt australiska ABC.

Foto: Youtube/Simon Weckert
Här är den ”hårt trafikerade” vägen.

Kan inte skilja på vagn och bil

Google har utvecklat ett system för att kunna skilja på motorcyklar och bilar och testar nu det i ett flertal länder. Men kart-appen kan ännu inte hantera en vagn med nästan hundra mobiltelefoner.

– Trafikdata i Google Maps uppdateras kontinuerligt med hjälp av information från flera källor. Det inkluderar aggregerad anonymiserad data från personer som har gps-funktionen aktiverad, säger talespersonen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Google

Berlin

Bilar

Trafik