Välfärd

Kommission ska göra välfärden bättre

Av: 

TT

Finansminister Magdalena Andersson sätter igång välfärdskommissionen.
Finansminister Magdalena Andersson sätter igång välfärdskommissionen.

NYHETER

Mindre administration för vårdande personal och minskad detaljstyrning från staten. Det kan vara några punkter som regeringens välfärdskommission ska titta på.

I dag inleds arbetet i kommissionen som löpande ska arbeta i två år med att ta fram förslag till hur resurserna kan användas effektivare i kommunsektorn för att säkra välfärden när många kommuner ekonomiskt går på knäna.

– De äldre har rätt till en välfärd som håller måttet, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hon leder arbetet och sker i samarbete med några ministerkollegor, kommunsektorns intresseorganisation SKR och de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco. De senare bland annat för att det kommer att behövas mycket personal de närmaste åren.

Mindre byråkrati

Kommissionen ska komma med konkreta åtgärder, det ska inte bara bli vackra ord, lovar Andersson.

– Det är inte så att vi ska sitta och fundera i två år och komma med förslag när det är färdigt, utan det ska ske ett löpande kontinuerligt arbete, säger hon.

Som exempel nämner finansministern myndighetskrav på kontroll och administration som kanske skulle kunna lyftas från personalen.

– Hur kan vi underlätta för att personal faktiskt används till det de är anställda för, och inte sitta vid skrivbordet, säger hon.

Mer pengar till kommuner och regioner har åkt upp som en akut, politisk välfärdsfråga. Men enligt Andersson är det inte vad välfärdskommissionen ska syssla med.

– Utan om hur pengarna ska användas på allra bästa sätt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

LO: Löfven bör förhandla med Moderaterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Välfärd

Kommunsektorn

Magdalena Andersson

Saco

TCO

LO, Landsorganisationen