Hiv/aids

Fler hivsmittade har tillgång till medicin

Av: 

TT

En kvinna hiv-testar sig i Ukraina, ett land där sjukdomen ökar. Arkivbild.
En kvinna hiv-testar sig i Ukraina, ett land där sjukdomen ökar. Arkivbild.

NYHETER

Antalet dödsfall relaterade till hiv har minskat med en tredjedel sedan 2010 visar en ny rapport från Unaids, FN:s program för att bekämpa hiv/aids.

Förra året dog 770 000 personer, vilket är 30 000 färre personer än 2017. Även antalet som smittas minskar och en positiv utveckling syns också gällande tillgången till behandling. Av de knappt 38 miljoner människor som lever med hiv har drygt 23 miljoner tillgång till mediciner – en rekordhög siffra.

Även antal barn som föds med hiv minskar, dock inte i tillräckligt snabb takt för att nå de mål som satts upp, enligt rapporten. Och det finns fler oroande undantag. I Östeuropa och Nordafrika till exempel ökar såväl dödligheten som antalet som smittas.

Ett annat orosmoln på himlen är att finansieringen för att minska spridningen av sjukdomen minskar – vilket riskerar att påverka den positiva utvecklingen, befarar Unaids.

"Vi är i ett akut behov av ett starkare politiskt ledarskap för att stoppa aids", säger Gunilla Carlsson, chef för Unaids, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hiv/aids