Smittskyddsläkaren om bakteriespridningen: ”Funnits brister”

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

En multiresistent tarmbakterie har spridit sig på Danderyds sjukhus.

Nu uttalar sig Region Stockholm om händelseutvecklingen.

– Sjukhuset har arbetat intensivt för att minska risken för fortsatt smitta, säger smittskyddsläkare Per Follin.

En undersköterska på Danderyds sjukhus i Stockholm larmade tidigare om att en multiresistent bakterie sprids på sjukhuset.

Personen menar att det har slarvats med basala rutiner, vilket gjort att tolv patienter drabbats av bakteriespridningen.

Nu svarar Smittskydd Stockholm att sjukhuset har vidtaget en rad åtgärder för att stoppa spridningen.

– Att bakterierna har kunnat spridas till flera patienter handlar i grunden om att det funnits brister i hygienrutinerna. Normalt ska inte bakterier som en person har i tarmen överföras till andra personer med de rekommenderade basala hygienrutiner som finns i vården, säger smittskyddsläkare Per Follin i ett uttalande på sll.se

1 av 4 | Foto: Anna Molander/pressbild
Per Follin, smittskyddsläkare Region Stockholm.

Så snart Danderyds sjukhus upptäckte bakterierna för cirka två veckor sedan inleddes åtgärder i samarbete med Vårdhygien Stockholm och Smittskydd Stockholm. Enligt Per Follin har sjukhuset bland annat gjort ett omfattande provtagningsprogram, vilket innebär att patienter som smittats har isolerats.

– Jag bedömer att Danderyds sjukhus har arbetat intensivt med att minska risken för fortsatt smitta genom bland annat att hygien- och städrutiner skärps, säger han.

Smittskydd Stockholm följer att arbetet sker effektivt och att rutinerna för den här typen av situationer följs. Det går inte i dagsläget att säga hur lång tid det tar innan smittspridningen kan sägas vara stoppad.

PODD: Aftonbladet Daily om antibiotikaresistens – ett av vår tids stora hot

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om antibiotikaresistens, och frågar oss vem som bär ansvar för en utveckling som på sikt kan leda till miljontals dödsfall.

Programledare: Marcus Ulvsand

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

 Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Prenumerera på Aftonbladet Daily:
 På iTunes
 På Acast
 Spotify


Publicerad:

LÄS VIDARE