Nästan ett dygns väntetid på akuten – och medicinbrist

Publicerad:
Uppdaterad:
Sunderby sjukhus.
Foto: GOOGLE
Sunderby sjukhus.

NYHETER

Trycket på Sunderby sjukhus utanför Luleå är mycket hårt i sommar. Vissa patienter får vänta närmare ett dygn på en vårdplats, rapporterar SVT Norrbotten.

– De värsta dagarna har vi haft patienter liggandes 20-21 timmar på akutmottagningen i väntan på en vårdplats, säger verksamhetschefen vid akuten, Mattias Morin, till SVT.

Enligt Morin är orsaken till vårdplatsbristen i grunden brist på sjuksköterskor. De som finns får istället jobba extra och ta övertid. Något som blir en arbetsmiljöfråga.

Ansvariga är väl medveten om att det inte är bra för patienter med vårdbehov att ligga kvar på akuten så länge. Britsarna är sällan bekväma och det finns ingen möjlighet att erbjuda mat annat än smörgås och blåbärs- eller nyponsoppa. Den som vill ha något stadigare måste ordna mat själv.

Brist är det också i medicinskåpen.

– På akutmottagningen har vi ett begränsat förråd med mediciner, vi har inte tillgång till alla specialmediciner som patienterna har, säger verksamhetschefen till SVT.

Situationen på Sunderby har varit besvärlig flera somrar i rad.

PODD: Aftonbladet Daily om antibiotikaresistens – ett av vår tids stora hot

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om antibiotikaresistens, och frågar oss vem som bär ansvar för en utveckling som på sikt kan leda till miljontals dödsfall.

Programledare: Marcus Ulvsand

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

 Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Prenumerera på Aftonbladet Daily:
 På iTunes
 På Acast
 Spotify


Publicerad: